Sevcsuk ukrán görögkatolikus érsek: A karácsony erőt ad, hogy a jövőnk nem apokaliptikus

Sevcsuk ukrán görögkatolikus érsek: A karácsony erőt ad, hogy a jövőnk nem apokaliptikus

A görögkatolikus egyház jelentős része a karácsonyt más ünnepekkel együtt a Gergely-naptár szerint ünnepli, Ukrajnában viszont változatlanul a Juliánusz-naptár szerint. Szvajtoszlav Sevcsuk, Kijev-Halics nagyérseke január 7-én karácsonyi üzenetében Ukrajna és az egész világ híveihez fordult.

A karácsony megünneplése megadja nekünk a bizonyosságot, hogy soha nem vagyunk egyedül, és erőt ad ahhoz, hogy ne féljünk a jövő felé tekinteni. Ennek oka az, hogy Isten emberré lett és eljött, hogy közöttünk éljen. Szvajtoszlav Sevcsuk a Vatikáni Rádiónak az ünnep kapcsán elmondta: „Idén a karácsony valóban különleges. Először is azért, mert a világjárvány, vagyis az egész világot érintő probléma közepette ünnepeljük. De a karácsony számunkra a remény forrása, mert a remény a hitből születik, és mi keresztények ebben a gyermekben a testet öltött Istent látjuk. Pontosan ez a karácsonyi hit ad reményt nekünk, világosságot és bizonyosságot abban, hogy még a következő évben is együtt leszünk vele, nem hagy magunkra bennünket. A betlehemi születésű Úrban van a mi reménységünk.” 

„Az angyal szavai a pásztorokhoz a mi karácsonyi üzenetünk: ne féljetek! Az ukrán nép fél, mert nem érzi a biztonságot a jövőt illetően. Az angyal szavai segítenek megérteni, hogy a félelmet csak akkor tudjuk legyőzni, ha megértjük, hogy a jövőnk nem apokaliptikus, nem a civilizáció pusztulása, nem halált vagy nehézségeket jelent. Nem, a jövőnk Krisztus. Ő az emberi történelem középpontja és csúcsa, és nem kell tartanunk ettől a jövőtől, mert gyengéd Gyermekként mutatják be nekünk” – mutatott rá az ukrajnai görögkatolikus egyház vezetője.

Hírdetés

A kijev-halicsi nagyérsek végül annak a reményének adott hangot, hogy „a világ újra felfedezi, hogy mindannyian ugyanazon emberi természet részei vagyunk, amely együtt szenved és örül, és amely osztozik a szomorúságban és a reményekben. Mindannyian ugyanahhoz az emberi családhoz tartozunk, amely Krisztus egyházának is családja.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »