Seszták megkezdte a leszámolást Simicskával

Beváltja ígéretét Seszták Miklós, kezdődik a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt személyéhez kapcsolt érdekkörök kiszorítása az állami vállalatoknál – értesült a Népszabadság.

Az fejlesztési miniszter elkezdte a Simicska hálózatához tartozó, vezető pozícióban lévő személyek levadászását. Ez első áldozat a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. vezérigazgatója Dudik János lehet. A Népszabadság úgy tudja, a vezérigazgató szeptember 18-i határidővel távozik posztjáról. A bejelentésre és a hivatalos indoklásra még várni kell, de valószínű, hogy a beruházó cég tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. a személycserét nem foghatja az elmúlt évek út- és vasútépítési projektjeinek sikertelenségére.

Hírdetés

Különös is lenne ez azután, hogy a közlekedési nagyberuházások az országgyűlési választások idején még a jobban teljesítő Magyarország eredményeinek bizonyítékai voltak.

Az előző ciklusban NIF nem tétlenkedett, futószalagon szállította a különböző, sztrádaépítési és vasútfejlesztési projekteket, összesen mintegy 250 közúti beruházást indítottak el, nagyrészt EU-forrásokból. Összesen mintegy 750 milliárd forintot költöttek el az elmúlt években. Voltak azonban olyan projektek, amik meglehetősen sok kritikát kaptak. Például az M85-M86-os késve elinduló építéséért egyedül az infrastruktúrafejlesztő cég mellett, maga a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) is okolható. Sokan úgy vélik, hogy NFI közbeszerzéseinél Dudik János vezetése alatt Simicska Lajos cégei felé „lejtett” a pálya.

Egyelőre nem lehet tudni, a távozó vezérigazgatót ki követi majd a NIF irányítói posztján. A Simicska ellen harc újabb állomása lehet, hogy a fejlesztési tárca kezdeményezésére az M0-s déli szektorában a régi útpálya felújításának közbeszerzését a közelmúltban vonták vissza. Többen úgy vélik, hogy a hivatalos magyarázattal ellentétben valójában ezzel azt akarták, hogy a mintegy 35 milliárd forintos beruházás teljes egészében Simicska Lajos és a Közgép Zrt. kezére jusson.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »