Sértik a fogyasztók jogait a leszbik

Sértik a fogyasztók jogait a leszbik

A fogyasztóvédelemi hatóság szerint sérti a fogyasztók jogait és érdekeit, hogy a Labrisz Leszbikus Egyesület a Meseország mindenkié című mesekönyvben nem tünteti fel: a műben a hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésminták jelennek meg. A döntés miatt bírósághoz fordul az egyesület a Háttér Társasággal karöltve.

A közérdekű bejelentésre indult vizsgálatban Budapest Főváros Kormányhivatala megállapította, hogy a könyv értékesítése mesekönyvként történik, amire a megnevezés és a borítón lévő grafikus ábrázolás is utal, de az nincs feltüntetve, hogy a mesék a hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésmintákat jelenítenek meg. Így a fogyasztók tudtukon kívül a mesék szokott tartalmán túlmutató tartalommal találkozhatnak, és a könyv megvásárlásáról félrevezető információk alapján dönthetnek.

Hírdetés

Minthogy a fogyasztók nem kapnak előzetes tájékoztatást a könyv tartalmáról és témaköréről, ezért sérülnek a megfelelő tájékoztatáshoz való jogaik és érdekeik, ami által az egyesület tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósít meg. A hatóság ezért kötelezte az egyesületet, hogy nyújtson mindig teljes körű tájékoztatást a tevékenységi körét érintő áruk esetleges értékesítésével kapcsolatban. A kötelezést a Meseország mindenkié című könyv esetében is alkalmazni kell.

A Háttér Társaság és a Labrisz ugyanakkor úgy véli: a Fogyasztóvédelem Alaptörvény-ellenes határozatot hozott, mivel hátrányosan megkülönböztet, ezért perre mennek. Azt várják, hogy a bíróság is kimondja: diszkriminatív és Alaptörvény-ellenes a marginalizált csoportokat bemutató művek megbélyegzése.

Hunhír.info


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »