Sérti az EB-közvetítés a romániai tévénézők jogait

Sérti az EB-közvetítés a romániai tévénézők jogait

A román médiahatóság magyar tagja szerint a labdarúgó-Európa-bajnokság romániai közvetítése sérti a román állampolgároknak azt a jogát, hogy egy kiemelten fontosnak minősített esemény közvetítését követhessék. Gondban vannak az erdélyi magyarok is, hisz az Eb alatt elérhetetlen számukra az M4 sport csatorna. Az MTVA sajtófőnöke szerint az UEFA ugyan belement abba, hogy a magyar vontakozású meccseket határon túlra is sugározhassák, a román (illetve a szlovák) fél ehhez nem járult hozzá.

sportközvetítés_leadA románajkúak nem láthatják az összes mérkőzést, emellett blokkolják a magyar közvetítést is. Utóbbi probléma az összes külhoni magyart érinti. Turos Lóránd, a romániai Országos Audiovizuális Tanács (CNA) magyar tagja az MTI-nek elmondta, vitát kezdeményezett a testületben az Eb romániai közvetítési jogairól. Romániában a pénzügyi válságba jutott közszolgálati televízió ugyanis nem vásárolta meg az Eb közvetítési jogát és a helyébe lépő kereskedelmi csatornák csak részben pótolják a hiányt.

A valamennyi kábelszolgáltató által továbbított ProTV csak a román válogatott mérkőzéseinek, valamint a késő esti mérkőzések élő közvetítési jogát vásárolta meg. Az Eb délutáni mérkőzéseit élőben közvetítő Dolce Sport csatorna műsorait csak a Telekom Románia televíziós vagy internetes szolgáltatásainak az előfizetői láthatják. Ennek a cégnek kevesebb mint 30 százalékos a részesedése a romániai piacon.

Turos Lóránd a román médiatörvényt idézte, mely szerint a kiemelten fontos események közvetítésében nem kaphat kizárólagosságot olyan csatorna, amelyik megfosztja a román tévénézők jelentős hányadát a közvetítés nézésének a lehetőségétől. Hozzátette, a román kormány határozata szerint a labdarúgó Eb is ilyen, és a nézők legkevesebb 70 százaléka számára kell elérhetővé tenni.

Hírdetés

„…kizárólag Magyarország területén látható”

A kizárólagos közvetítési jogok az erdélyi magyarokat is sújtják. Az M4 sportcsatorna franciaországi élő közvetítései a szerzői jogi korlátozások miatt Romániában nem nézhetők. Az élő közvetítések idején a képernyőn a következő felirat jelenik meg magyar és angol nyelven: „Szerzői jogi korlátozások miatt jelenlegi műsorunk kizárólag Magyarország területén látható”.

A szerdai Ausztria-Magyarország mérkőzés idején azonban nem volt korlátozás. Ugyanakkor a szlovák STV élő közvetítései a franciaországi labdarúgó Eb-ről korlátozások nélkül követhetők a román kábelszolgáltatók közvetítésében.

MTI


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »