Septemberfest Torján

Septemberfest Torján

Szombaton és vasárnap zajlottak Torján a falunapok. A Septemberfest nevű rendezvényen utat adtak át, volt autókiállítás, köszöntötték az újszülötteket és a 18. életévüket betöltötteket, óriáspuliszka-készítés és főzőverseny zajlott, vasárnap délben pedig Mária-búcsút tartottak.

A falunapokat tizennyolcadik alkalommal szervezték meg, szombat délben két aszfaltozott út hivatalos átadásával kezdődött a nap. Egyik a Karatna falurészen található, a katolikus templom előtt halad el, míg a másik Torját és Csernátont köti össze Futásfalva irányába. A szalag ünnepélyes elvágásánál jelen volt az erdővidéki Gál Károly képviselő, Fejér László Ödön szenátor és Csernáton polgármestere, Rákosi Árpád, velük együtt Daragus Attila polgármester és Luka Medárd alpolgármester vágta el a pántlikát. Daragus kifejtette: az volt a céljuk, hogy minden községbeli templomot aszfalton lehessen megközelíteni, ez mára sikerült, a Csernáton felé vezető műúttal pedig közelebb került egymáshoz a két település.

A programban ezt követően az újszülöttek megáldása szerepelt, az életfánál Torja polgármestere arra hívta fel a figyelmet, mennyire fontos az, hogy legyen egy generáció, akinek az örökséget átadhatják, majd Tímár Zoltán római katolikus plébános és Egyed László református tiszteletes adta áldását a mintegy háromtucatnyi újszülöttre és szüleikre.

A kultúrotthonban szervezték meg az ünnepélyes díjátadót, Torjáért díjat kapott a községért kifejtett eddigi munkájáért Fejér László Ödön szenátor, a futásfalvi templom felújítását szorgalmazó Gál Károly képviselő, díjazták a négy legszebb torjai portát (Buza László, Fejér Emília, Torzsa Ibolya és Daczó Albert vehette át az elismerést), köszönő oklevelet és emlékérmet kaptak Torja testvértelepülései, Bálványos, Beregsurány, Csokonyavisonta, Kistarcsa és Gádoros polgármesterei, illetve alpolgármesterei. A közösségi életben vállalt szerepükért szintén elismerésben részesültek a Torjai Ifjúsági Szervezet és a Bálványos Fiai Hagyományőrző Egyesület képviselői is. Kitüntetett díját vehetett át a Hajósról érkező 97 éves Komlósi Venczelné, aki első ízben járt Torján fia, a főzőversenyt zsűriző vitéz Komlósi Mihály kíséretében. Ez utóbbi Daragus Attilának a gasztronómia népszerűsítéséért adott át elismerést, majd kezdetét vette a nagykorúsítási ünnepség, amelyen közreműködtek a kézdivásárhelyi Tanulók Klubjának mazsorettcsoportjai is.

Hírdetés

Szintén szombaton a községháza mellett elkészítették a szokásos hatvanméteres székely feltűrt túrós puliszkát, az iskola első kertjében pedig a nemzetközi főzőverseny zajlott 11 bel- és külföldi csapat részvételével. A csapatok főztjét Daragus Attila, Komlósi Mihály, valamint Bene László mesterszakács értékelte.

Vasárnap Mária-búcsút tartottak a községközpontban lévő kápolnában, a szentmisét celebrálta és prédikációt mondott Hurgoi János kanonok, a gyulafehérvári érsekség irodaigazgatója. A környékbeli papságon kívül szintén Gyulafehérvárról tette tiszteletét Hatos Mihály altorjai plébános meghívására Veres Stelian kanonok, az érsekség gazdasági igazgatója is.

Mindeközben a sportpályán is zajlott az élet, az Auto Crono Egyesület és Zölde Adorján szervezé­sében autókiállítást rendeztek, a szervező úgy becsülte, délutánra mintegy 300 jármű gyűlt össze az ország minden szegletéből. Régi autók mellett kívül-belül átalakított járműveket lehetett megtekinteni, meg lehetett hallgatni az ország legnagyobb audioberendezésével felszerelt járművét, ezenkívül különböző vetélkedőket is szerveztek.

A kétnapos falunap során a színpadon az Insect, a Bojtorján Együttes, Josh & Betti koncertezett, illetve fellépett a Pittyes 2-es és Gyufa, előadást tartott a Felső-Háromszéki Ifjúsági Fúvószenekar, a Torja-Bálványos Ifjúsági Néptánccsoport, valamint a Perkő Néptáncegyüttes is.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »