Sepsiszentgyörgy Európa klasszikus zenei térképén

Sepsiszentgyörgy Európa klasszikus zenei térképén

Vigyázzanak rá és legyenek büszkék a sepsiszentgyörgyiek erre a fesztiválra – mondta Zsoldos Dávid, a Magyar Zenei Tanács elnöke az első Sepsi Classic vasárnapi zárókoncertjét megelőzően a Krisztus Király-templomban. A négy napig tartó komolyzenei fesztivál hat helyszínen rendezett tizennégy programját több mint ezren látogatták, a szervezők értékelése szerint valóságos zenei csoda történt a városban.

Minden koncertet, szabadtéri produkciót, filmvetítést, zenetörténeti előadást igen nagy érdeklődés mellett tartottak, az idősebbek és középkorúak voltak a legkitartóbbak, de sok fiatal is megfordult a rendezvény programjain – mondta lapunk érdeklődésére Ványolós-Albert Sarolta fesztiválszervező. Nagyszerű csapat segítette a munkát, de a három szakmai tanácsadó – Zsoldos Dávid, Lőfi Gellért és Ovidiu Florian Andris – nagyon értékes hozzájárulása nélkül nem sikerült volna azt a színvonalat elérni, amelyről a zárókoncert előtti felszólalásában Ovidiu Florian Andris, a temesvári Banatul Filharmónia menedzsere azt mondta, ezzel a rendezvénnyel Sepsiszentgyörgy felkerült Európa klasszikuszenei térképére.

Csütörtökön a világhírű Kaganovskiy Virtuózok Salut d’amour című produkciója és Furus Ábel (hegedű), a Plugor Sándor Művészeti Líceum végzőse nyitotta a fesztivált az unitárius templomban, pénteken este Kolonits Klára, Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes, Keresztes Antónia sepsiszentgyörgyi tizenegyedikes diákénekes és Zsoldos Bálint zongorista lépett fel az Árkosi Kulturális Központban, a Krisztus Király-templom orgonáját pedig Somogyi-Tóth Dániel nemzetközileg elismert orgonaművész és karmester szólaltatta meg, akihez Kádár János Balázs sepsiszentgyörgyi klarinétművész (a Plugor Sándor Művészeti Líceum végzőse) csatlakozott. A fesztivál hangszer-különlegessége volt a magyar fejlesztésű, új elképzelés és technológia alapján épült, teljesen egyedi formájú Bogányi-zongora, amelyet szombaton Radnóti Róza zongoraművész szólaltatott meg a felújított Székely Nemzeti Múzeum Bartók-termében, és két helyi tehetség is fellépett: Dénes Dorottya (gordonka) és Sebestyén-Lázár Regina (zongora). Utóbbiak mindketten a Plugor Sándor Művészeti Líceum idei végzősei. Veress Ábel zongoraművész és barátai, Kiss Lucia (cselló) és Kóbor Éva (hegedű), valamint Bogányi Gergely, a csodazongora megalkotója zárta az estet, előadásuk a fesztivál egyik legkiemelkedőbb mozzanata volt – vélik a szervezők.

Hírdetés

A már befutott sepsiszentgyörgyi Szőcs Botond zongoraművész Filip Zsombor (gitár), Csoma Attila (tuba) és Mădălina Bourceanu (énekművész) társaságában bűvölte el vasárnap a közönséget a Székely Nemzeti Múzeum Bartók-termében, a fesztivált a temesvári Banatul Filharmónia zárta Bartók- és Beethoven-művekkel a Krisztus Király-templomban.

Zsoldos Dávid két zenetörténeti előadásával, a Lilium Quartet és a Clarinetto Kamarazenekar Erzsébet parkbeli koncertjével, valamint a Művész moziban vetített Erkel Ferenc Bánk bán és Kodály Zoltán Székely fonó filmjével a Sepsi Classic több műfajban kínált zenei csemegét a város zenekedvelőinek és a neves előadók mellett lehetőséget biztosított a helyi fiatal tehetségeknek a bemutatkozásra. Az első Sepsi Classic szervezői Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, a Kónya Ádám Művelődési Ház, valamint a Háromszéki Mikes Kelemen Egye­sület.

Ványolós-Albert Sarolta fesztiválszervező lapunknak úgy fogalmazott, ez csak a kezdet és máris sikere volt a rendezvénynek, jövőben újításokkal folytatják, de a színvonalból nem engednek.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »