”Senki sem jut ki élve” – Moszulnál 1500 ISIL-katona esett csapdába

”Senki sem jut ki élve” – Moszulnál 1500 ISIL-katona esett csapdába

Moszulnál, miután összezárult az ostromgyűrű, szomorú véget érhet 1500 ISIS-katona élete. A terrorszervezet autóba rejtett pokolgépek felrobbantásával próbálta lassítani a kormánycsapatok előrehaladását. Az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet mintegy 1500 harcosát zárták körbe Moszul nyugati részében az iraki kormányerők – közölte Zamir al-Huszeini, az iraki gyorsreagálású erők parancsnoka.

Al-Huszeini elmondta, hogy a kormányerők semmi esetre sem tárgyalnak a terroristákkal. “Senki sem jut ki élve ebből a körből” – tette hozzá a parancsnok. Az al-Huszeini által vezetett elitegységek az iraki szövetségi rendőrséggel közösen, fokozatosan haladnak a város nyugati részének belseje felé, a dzsihadisták ugyanis nagy ellenállást tanúsítanak a harcok során.

Hírdetés

A parancsnok szerint egyedül a szerdai nap folyamán az IÁ harcosai mintegy 30 autóba rejtett pokolgépet robbantottak fel a város al-Haramat és egyéb körzeteiben annak érdekében, hogy így lassítsák a kormányerők előrehaladását. A város nyugati felének visszafoglalását továbbá jelentősen lassítja az is, hogy a szélsőségesek családok között rejtőznek el, és sok esetben élő pajzsként használják a helyi lakosságot.

Raid Saker Dzsavdat országos rendőrfőkapitány bejelentette, hogy egységei fokozatosan nyomulnak előre al-Haramat körzetében és jelenleg al-Iktiszádijín körzet közelében vannak, északra a történelmi óvárostól. Múlt csütörtökön egy iraki parancsnok elmondta, hogy a Moszul felszabadítását célzó műveletében az iraki hadsereg új frontot nyitott az IÁ ellen északnyugati irányból, hogy tehermentesítse és segítse a dél felől támadó csapatokat. A több hónapos ostrom után az Iszlám Állam harcosait mára a történelmi óvárost is magában foglaló északnyugati városrészbe sikerült visszaszorítani, ahol jelenleg is folynak a harcok.

hvg.hu


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »