Semmi sem szent. Letérítik az útról, majd éttermekbe csalogatják a Camino de Santiago zarándokait

Semmi sem szent. Letérítik az útról, majd éttermekbe csalogatják a Camino de Santiago zarándokait

A Santiago de Compostelában található Szent Jakab-katedrális már hosszú évszázadok óta a zarándokok egyik fő állomása. Ez alatt az idő alatt a városba vezető zarándokút mentén gazdag infrastruktúra alakult ki, mely szálláshelyekkel, étkezdékkel és egyéb más szolgáltatásokkal várja a zarándokokat. Újonnan azonban a csalók is ráharaptak a zarándokút adta lehetőségekre.

A spanyol médiában egyre gyakrabban fordulnak elő olyan hírek, melyek szerint az éttermek tulajdonosai kicserélik a hivatalos jelzéseket azért, hogy a zarándokokat a saját éttermükbe csalogassák. Ez az „eltérítés“ jobbik esetben kerülőt, rosszabb esetben bolyongást jelent a zarándokok számára.

Csalási praktikák

A spanyol Ponferrada városa a fent említett csalási praktikákat szeretné kiküszöbölni, hiszen ez a probléma nemcsak az ő városukat, de a híres Camino de Santiago zarándokút több települését is érinti.

A hamis trükkök célja az esetek többségében az, hogy a zarándokokat helytelen útra, vagyis valamilyen étterembe tereljék, hogy ott akarva-akaratlanul is ételt és italt vásároljanak maguknak.

„Ezzel az egésszel az a probléma, hogy rossz képet alakít ki a zarándokokban, s ezt a kellemetlenséget viszik magukkal emlékbe nemcsak a zarándokútról, de a városról is“ – mondta az El Bierzo-i  Szent Jakab Baráti Kör elnöke, Roger De La Cruz. El Bierzo olyan történelmileg körülhatárolt terület, amibe Ponferrada és a szomszédos települések is beletartoznak.

Ebben az esetben a „fekete bárány“ nem más, mint a Ponferrada mögötti útelágazás, melyen az ún. francia útvonal halad át. A Santiagoba vezető útvonalak közül ez a leghíresebb.

Veszélyes mérföldkövek

A Ponferrada mögötti útelágazáson egy mérföldkő van, mely a Santiago felé vezető utat mutatja. Nos, ezt a mérföldkövet helyettesítették azokkal az útra festett sárga nyilacskákkal, melyekkel szándékosan rossz irányba vezetik a zarándokokat.

Hírdetés

Amennyiben a zarándokok a baloldali (hivatalos) utat választják, akkor probléma nélkül eljutnak Santiagoba. Ám abban az esetben, ha a jobboldali útra tévednek, akkor a puszta kellős közepén találhatják magukat.

A Camino zarándokútnak biztonságosnak kellene lennie. Nem tolerálhatunk olyan egyéneket, akik sárga nyilacskákkal manipulálják a zarándokokat“ – jelentette ki De La Cruz.

2016 nyarán Spanyolországban a polgári védelem és a nyelviskola diákjai igyekeztek segíteni a zarándokoknak abban, hogy ne térjenek le a helyes útról. Mindezek ellenére nehéz elkerülni azokat a jelzéseket, melyek erdőkön és mezőkön vezetnek keresztül.

„A Camino megnevezés szent, így nem lehet semmilyen kommersz és személyes célokra megváltoztatni“ – jelentette ki a az El Bierzo-i  Szent Jakab Baráti Kör.

A helyiek a bűnösök

A turizmussal foglalkozó helyi hivatalok szerint a csalás mögött a helyi emberek állnak. A hamis jelzések leggyakrabban a hivatalos zarándokúton kívül eső éttermekbe csalogatják a zarándokokat.

Jelenleg érvényben van egy terv, mely alapján fokozatosan standardizálni szeretnék azokat a hivatalos szimbólumokat, melyek a helyes irányt mutatják a francia útvonalon át. Ezeknek a hivatalos szimbólumoknak az a célja, hogy a zarándokok jobban tudjanak tájékozódni, és ne térjenek le a helyes útról.

De La Cruz szerint ez egy nagy előrelépés, ám mégsem elégséges. Véleménye szerint a hivataloknak gazdasági szankciókat kellene bevezetniük.

Mindenki számára elrettentő példának számít az amerikai Denise Pikka Thiem esete, akit 2015-ben a franciaországi León tartományban gyilkoltak meg, amikor egyedül indult el a zarándokútra. A gyilkos hamis jelzéseket helyezett el annak érdekében, hogy a zarándokokat a birtoka közvetlen közelébe csábítsa.

Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: International Traveller


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »