Semmi sem állíthatja meg a Ludovika terjeszkedését

Semmi sem állíthatja meg a Ludovika terjeszkedését

A Ludovika Campus terjeszkedésének már korábban áldozatává vált a Bárka Színház, legutóbb pedig Lázár János jelentette be, hogy a Magyar Természettudományi Múzeumnak hamarosan költöznie kell az épületből. A beruházáson, nem szokatlanul, milliárdokat kaszálnak a kormányközeli építőcégek.

Úgy tűnik, nem fukarkodik a kormány, ha olyan egyetem építéséről van szó, amely állami alkalmazottakat termel ki. Azt pedig egyenesen szívügyének tartja, hogy számára „kedves” emberek szakítsanak nagyot a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Campus projekt beruházásán. A közbeszerzési adatokat böngészve kiderül, hogy számos cég kapott megbízást, amely már korábban is jó pár közbeszerzési pályázatot megnyert: jutott pénz Garancsi István érdekeltségének, a Market Építő Zrt.-nek, valamint jól járt Mészáros Lőrinc leendő vejének cége is, a Magyar Építő Zrt. is. Emellett busás haszonra tett szert a Fidesz-közelinek mondott Paár Attila vállalkozó West Bau Hungária Kft.-je is.

Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

Noha az unió nem támogatta a Ludovika esetében az oktatási épületek, kollégiumok, valamint sportlétesítmények építését, a kormány mindent megtett azért, hogy a kadétok kiváló és jól felszerelt létesítményben tölthessék el tanulóéveiket. Ennek érdekében 2015-ben kormányhatározat döntött arról, hogy a teljes beruházást hazai forrásból valósítják meg. Vagyis hogy a központi költségvetésből 30 milliárd forintot biztosítanak az immáron kiemelt állami beruházás első ütemének (2015 és 2018 közötti)  a létrehozására.

Ment a Bárka, megy a múzeum is

A Ludovika Campus bővítése már korábban bekebelezte az épület egykori vívótermében működő Bárka Színházat, ugyanis a kormány tavaly októberben határozatban rendelkezett arról, hogy az ingatlan a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez kerüljön. A józsefvárosi önkormányzat vezetői 2015 év elején még arról beszéltek, hogy újraalapíthatják a színházat működtető nonprofit kft.-t, ám végül másképp döntöttek. (A témában bővebben itt olvashat.)

Ám nem csak a kultúra vált áldozatává a gigaprojektnek. Úgy tűnik, a környezetvédelmi szempontok is hidegen hagyják a kabinetet. Hiába gördítettek akadályt a beruházás útjába a civilek, a kormány terveit nem írhatták felül. Hiszen az NKE beruházását még az Orczy park fáit védő aktivisták sem tudták megállítani. Év elején még nagy csend övezte a Ludovika Campus projekt első ütemét, ám április végén fordult a kocka. Ez idő tájt élesedett a vita a ligetvédők és a Városliget Zrt. között, ezzel párhuzamosan pedig a józsefvárosiak is mozgolódni kezdtek és minden erejükkel a Ludovika megújulásával veszélybe került fák megmentésért küzdenek. Ez idáig nem sok sikerrel.

A kudarcba fulladt kísérlet láttán a Ludovika Campus építése mondhatni zökkenőmentesen zajlik: úgy tűnik, se forráshiány , se polgári engedetlenség nem tehet keresztbe a projektnek. Így nem csoda, ha újabb üteméhez érkezett a beruházás, amelynek részletei – az MTI beszámolója szerint – a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelentek meg. A kormányhatározat szerint létrejön a hadtudományi és honvédtisztképző speciális bentlakásos, valamint a katasztrófavédelmi speciális képzési központ. Habár már 2012-ben a Ludovika újjáépítésének bejelentésével megpecsételődött az épületben székelő Magyar Természettudományi Múzeum sorsa, Lázár János két héttel ezelőtt egyértelműsítette: a hadtudományi képzés érdekében végérvényesen új helyre költöztetik a múzeumot.

Hírdetés

Kollégiumokkal tömik ki a Ludovikát

A második ütemben épül fel két, közel ezer férőhelyes szálláshely a hadtudományi kar és a katasztrófavédelmis hallgatók elhelyezésére, továbbá egy ötszázezer kötetes könyvtár is. A Magyar Építők szakportál tényként közli honlapján, hogy a második ütemben Orbán Viktor jó barátjának, Mészáros Lőrinc leendő vejének érdekeltsége, a Magyar Építő Zrt. végezheti el az épületek kivitelezését. Ám telefonos megkeresésünkre a cég cáfolta az erről szóló hírt.

2016 áprilisában azonban jól járt a Magyar Építő Zrt., ugyanis 6 milliárdért kezdhette el megépíteni a jövő rendőreinek szálláshelyét és tantermeit a közeli Diószeghy Sámuel utcában. Egyébként a Magyar Építők szakportál által készített áprilisi interjúból kiderül, hogy 16 milliárddal gazdagodott a Magyar Építő Zrt., mióta a felcsúti polgármester lányának jövendőbelije, Pálffy Balázs a cég elnöke.

Az Orczy úton már korábban felépült hatszáz fős kollégium kivitelezési munkáit is tapasztalt kormányközeli cégekre bízták még 2014-ben: ugyanis a NKE Közigazgatás-tudományi Kar hallgatói kollégiumának tervezésére és építésére kiírt tendert a W-É-P konzorcium nyert meg. Egyeseknek nem sokat árul el a három betű, ám feloldásukkal ismerős cégekre bukkanunk: a konzorciumban részt vett a biatorbágyi székhelyű West Hungária Bau (WHB) Kft., amely a Fidesz-közelinek mondott milliárdos, Paár Attila érdekeltsége, továbbá a Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselőhöz köthető Épkar Zrt., valamint a PBE Energiamenedzsment Kft. is. A hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzésen 4 milliárd 318 millió forintért vállalta a konzorcium, hogy a Nagyvárad tér sarkára felhúzza a kollégiumot.

A PBE cégnév sem cseng ismeretlenül kormányberkekben: a kft. vezetője korábban Tiborcz István egyik üzlettársa, Hamar Endre volt, ám időközben Orbán Viktor vejének cége. a Green Investments Kft. vásárolta meg a PBE-t. Ám 2015-ben Tiborcz túladott a közbeszerzéseken hasznot húzó vállalkozásán, amit a WHB Befektetési Kft. vásárolt meg, ennek a cégnek a tulajdonosa pedig a fent említett WHB.

Sportcsarnokot épít a stadionépítő

Az állami beruházások egy másik állandó főszereplője sem hiányozhat a Ludovika gigaprojektjéből. A campus területén ugyanis egy olyan sportcsarnokot hoznak létre, amely nemcsak a hallgatók, hanem állítólag mindenki előtt nyitva áll majd. Ám ez talán keveseknek szerez örömet, csakúgy mint az a tény, hogy a sportcsarnok és a kapcsolódó létesítmények megvalósítását a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Építő Zrt. végezheti el. Mintegy 5,28 milliárd forintért lőteret, hallgatói központot, szabadtéri sportpályát építenek.

Ám ahhoz, hogy az Orczy park 36030 helyrajzi szám alatti területen megkezdhessék a munkálatokat, el kellett bontani az ott álló régi épületeket, amiből szintén Garancsi cége profitált. Az egyetem 4,3 milliárdos szerződést írt alá a Markettel az Orczy park területét érintő bontási munkák elvégzésére: egyebek mellett aszfaltozásra, lovarda elbontására, zárt, ideiglenes kerítés építésére, továbbá a bontás során a klímagépek elszállítására folytak el a milliárdok. Az Orbán Viktor miniszterelnök barátjaként ismert milliárdos vállalkozó Garhartt Invest 2014 nevű részvénytársasága még 2014-ben tett szert 51 százalékos részesedésre a Fradi-stadiont is építő Marketben, amikor is a tulajdonrészt felvásárolta a Wing Zrt.-től.

Négy éve tart a beruházás

A beruházás második ütemében azonban a campus egységes tulajdonosi jogállásának a biztosítása még hátravan. Mivel a terület tulajdonosi szempontból meglehetősen szabdalt, a nemzeti fejlesztési miniszternek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. útján gondoskodnia kell arról, hogy a beruházás területén lévő ingatlanok az NKE vagyonkezelésébe kerüljenek. Így például a Budapesti Közlekedési Vállalat tulajdonában lévő területeket az állam egy egyszerű területcserével átveszi a közlekedési vállalattól. Viszont a terület egy darabja egyelőre nehezen kerülhet az egyetem birtokába, ugyanis az egy magáncég tulajdonában van.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »