Semjén Zsolt a MÁÉRT-sajtótájékoztatón: A magyar kormány a jövőben is támogatni fogja a Szövetséget, mint etnikai pártot

Semjén Zsolt a MÁÉRT-sajtótájékoztatón: A magyar kormány a jövőben is támogatni fogja a Szövetséget, mint etnikai pártot

A Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) plenáris ülését követően Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár tartott sajtótájékoztatót az ülés eredményeiről.

Pénteken került megrendezésre a Magyar Állandó Értekezlet plenáris ülése, amelyen felszólalt Orbán Viktor miniszterelnök is. A kormányfő beszédéről korábbi cikkünkben tudósítottunk.

A plenáris ülést követő sajtótájékoztatón Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes elmondta, a nemzeti egység szép példája volt a mai nap. A jelen lévő pártok a Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció távollétében minden párt megszavazta a zárónyilatkozatot.

Sikeresek a nemzetpolitikai programok

A külhoni magyarok identitásának megőrzéséhez nélkülözhetetlen a gazdaságfejlesztés és az etnikai pártok támogatása – hangsúlyozta Semjén.

Cak az identitás megőrzéséhez 2010 óta 13 milliárd 150 milliárd forintra emelkedett a nemzetpolitikai támogatás – emlékeztetett a miniszterelnök-helyettes.

Minden magyar tanintézményt látogató gyermek évente 100 ezer forintot kap, ebben a támogatásban 220 ezer fiatal részesül, a diaszpórában élőket is beszámítva 300 ezer – húzta alá Semjén.

A családtámogás formáit kiterjesztették külhonba is. 2013 ezer ösztöndíjast támogatnak a diaszpórában – sorolta az eredményeket Semjén.

Januártól megvalósul a nemzeti virtuális tér

Hírdetés

Januártól működni fog a nemzeti virtuális tér, a sport-és kulturális események elérésére egy egyszerű regisztrációt követően hozzáférést fognak biztosítani minden külhonban élő magyar állampolgár számára – hangsúlyozta Semjén.

Hazaváró program

A Hazaváró program (Wellcome office) jóvoltából minden elérhető lesz elektronikusan a hazaköltözéshez, Magyarországon „egyablakos” ügyintézéssel lesznek áthidalhatóak a bürokratikus akadályok. Évente mintegy 20 ezer Nyugaton élő magyar kezdeményezi a honosítást, a 27 létesítendő Hazaváró Pont lényegesen megkönnyíti  számukra a hazaköltözést – fogalmazott Semjén.

2024 a „Nemzeti együttműködés éve” lesz

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte, „nemzetpolitikai nagyhéten” vagyunk túl a Diaszpóra Tanács és a MÁÉRT ülésével. 

A zárónyilatkozat egyhangú elfogadása a nemzeti egységet bizonyítja – szögezte le Potápi.

A következő tematikus év a „Nemzeti együttműködés éve” nevet kapta, kifejezésre juttatva a nemzeti összetartozást.

Semjén: A Felvidéken az etnikai politizálásnak nincs alternatívája

A választásokat követően csak a Szövetség maradt talpon a magyar pártok közül – Semjén hangsúlyozta, a magyar kormány a jövőben is támogatni fogja a Szövetséget, mint etnikai pártot.

A cikket videóinterjúkkal frissítjük.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »