Semjén a Hír TV riporterének: Milyen kérdéseket tesz itt fel nekem?

Semjén a Hír TV riporterének: Milyen kérdéseket tesz itt fel nekem?

Több mint kétezer fővel csökkent a kiskereskedelemben foglalkoztatottak száma a vasárnapi zárva tartás bevezetése után. A boltok egy része közben kiskaput talált: két Balaton-parti településen például azért nyithat ki az élelmiszerbolt, mert parkolójukban kistermelői piac van, így a bolt is piaci területnek minősül. A vasárnapi zárva tartásról szóló jogszabályt kezdeményező KDNP elnöke nem foglalkozik a kiskapukkal, a Fidesz szóvivője viszont megvizsgálná a kivételeket.

Egyetlen szabadnapjuk sincs Stamleréknak, amióta a kormány bevezette a vasárnapi boltbezárást. ABC-jük családi vállalkozás és bár vannak alkalmazottaik, a vasárnapi zárva tartás szabályai miatt a hét utolsó napján csak ők állhatnak a pult mögé. „Ami azért tüske a szemünkben, hogy a CBA-k a környéken nyitva vannak, mert piaccá nyilvánították a CBA-kat. Hát számomra furcsa dolog, hogy nem egy piacon levő üzletről beszélünk, hanem egy üzletből átalakított piacról” – mondta Stamler József balatonfenyvesi üzlettulajdonos.

A város jegyzője azt mondja: a franchise rendszerben működő CBA-üzlet azért mentesül a vasárnapi zárva tartás alól, mert piaci területen van. „A piacon működik egy üzlet, ő pedig bejelentette, hogy nyitva szeretne lenni vasárnap, ugye van erre is egy kormányrendelet, ami alapján a jegyzőnek ezt engedélyezni lehet egyévnyi időtartamra” – közölte Tóthné Sass Mónika, Balatonfenyves önkormányzatának jegyzője.

Hasonló a helyzet Balatonakali egyik CBA-boltjánál is. „Ha a törvényi feltételeknek megfelel, akkor természetesen kinyithat – ezt mint jogász is mondom –, de a szabályoknak eleget kell tenni. Hogyha kijátssza a jogszabályt, akkor természetesen el lehet gondolkozni azon, hogy a jogszabályi feltételeket megnézzük, hogy hatékonyan érvényesülnek-e Magyarországon” – mondta Tuzson Bence, a Fidesz frakciószóvivője.

Hírdetés

– Nyilván tudja, vagy nem tudom, tudja-e, hogy a CBA-nak már két boltja is kinyithat vasárnap a Balatonon, merthogy piaccá nyilvánították őket. ez viszont azt jelenti, hogy…
Mi közöm nekem ehhez? Én vagyok a balatonfenyvesi önkormányzat? Milyen kérdéseket tesz itt fel nekem? – válaszolta a Hír TV riporterének Semjén Zsolt.

Bár a KDNP elnöke láthatóan pontosan tudja, hogy a Balaton partján hol vásárolhat vasárnap is, a politikus azt mondja: a vonatkozó törvény előkészítésénél nem egyeztettek a magyar üzletlánccal. „A Kereszténydemokrata Néppárt és én személyesen a munkástanácsokkal és a szakszervezetekkel egyeztettem, egyébként akárkivel egyeztethettem volna a szabad vasárnap tekintetében. Annak, hogy bizonyos áruházláncok – helyesen – támogatják a szabad vasárnapot, örülni lehet, amint annak is, hogy a szabad vasárnap tekintetében bebizonyosodott, hogy nem csökkent a forgalom, nem bocsátottak el senkit, hanem miután nőtt a forgalom, még több kereskedelmi dolgozót tudtak felvenni” – mondta Semjén Zsolt.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai azonban mást mutatnak. A KSH statisztikája szerint a vasárnapi boltzár bevezetése után, márciusban a részmunkaidősök létszáma csökkent, áprilisban viszont – vagyis az első teljes boltzáras hónap után – a kiskereskedelemben 2400-zal kevesebben dolgoztak teljes munkaidőben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »