Sem migráns, sem menekült, csak a milliárdok vándorolnak

Sem migráns, sem menekült, csak a milliárdok vándorolnak

Milliárdok mennek el a határvédelemre, de egyelőre elmaradt a tömeges illegális bevándorlás. A magyar–román határra két éve még kerítést terveztek, de az elmúlt hetekben szinte senki nem szökik át a zöldhatáron. A kormány év végéig újabb 51 milliárd forintot ad határvédelemre.

Három testvérével és két fiával menekült el Irakból az a 33 éves férfi, aki a Látótér stábjának nyilatkozott. Temesváron, az egyik bevásárlóközpont melletti bozótos helyen húzták meg magukat. Innen alig 150-200 méterre van egy menekülttábor, 2-300-an lehetnek itt. A férfi azonban mégsem megy oda a családjával.

„Mi nem mennénk el innen. De a probléma az, hogy nincsen lakóhely, nem emberi életnek való a tábor, ez a probléma. Ha ide lehetett volna hozni a családot Irakból, és találtunk volna lakóhelyet, meg munkát, akkor jó lenne” – fogalmazott a férfi.

Ligetese alig 150-200 méterre van a román-magyar határtól. Egy helybéli azt mondta, egy migránst sem látott arrefelé, így nincs okuk arra, hogy féljenek tőlük. „Nem bántottak még bennünket, senki! Tehát…, abszolút…, én nem is vettem észre őket csak a katonákat, hogy így járkálnak, a rendőrök járkálnak az autókkal” – mondta Hegedűs Sándor.

Ahogy Pali bácsi sem találkozott egy menekülttel sem, pedig háza a zöldhatárnál van:

– Tartanak, félnek tőlük?
– Ezek nem azért jönnek át, hogy itt megtelepüljenek, itt, Nagylakon. Mennek tovább, oszt kész! Dehogy félünk! Mitől? Kitől féljünk?

Nagylak polgármestere stábunknak megmutatta a menekültek egyik útvonalát. Kora ősszel még hetente 10-15-en próbálkoztak átjutni a zöldhatáron. Az ösvényt a letaposott kukorica mutatta. Az átlagban napi egy-két fő sem volt sok, de az elmúlt hetekben szinte senki nem szökik át a zöldhatáron, pedig két éve még kerítést terveztek ide is.

– Már egy depó ki lett akkortájt alakítva, és tulajdonképpen az előkészületek megtörténtek, utána nem volt rá szükség.

Hírdetés

– És el is vitték innen?
– El is vitték, így van. De nyilván az napirenden van, hogyha szükség lesz rá, akkor visszakerül.
– Ezt indokoltnak látják itt helyben?
– Jelenleg, megítélésem szerint, nem – nyilatkozta Locskai Zoltán.

Kerítés a magyar szerb határon, Csongrád és Bács-Kiskun megye között. Az acéldrótba áramot vezettek, úgy néz ki, mint a villanypásztor. Idén áprilistól júliusig építették, a munkát egy csongrádi vállalkozó, Zsikó Imre végezte. A férfi célgének körülbelül 60 millió forinttal tartoznak az okos határkerítés építéséért. A bonyolult vállalkozói lánc tetején az állami büntetés-végrehajtás cége, a BV Holding állt. Ő dolgoztatott alvállalkozókkal. Zsikó Imre csaknem 96 millió forintban állapodott meg a fölötte álló pásztói céggel, de nem fizették ki. A munkára hitelt vett fel, a háza volt a fedezet.

– A házban most csak szívességből lakhatunk itt, mert nem a mi nevünkön van a ház.
– Hanem kié?
– Gyakorlatilag eladták, és egyik ismerősöm vette meg, és gyakorlatilag szívességből itt maradhatunk, amíg, bízunk benne, hogy hátha van igazság, és akkor helyreállunk – mondta a vállalkozó.

A déli, keletei határszélen sem migráns, sem menekült, csak a milliárdok vándorolnak: most – az eddigi 300 milliárd után – újabb 51 milliárdot ad a kormány határvédelemre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »