Sem a székelyek, sem az oroszok nem lesznek honos népcsoport Magyarországon

Az országgyűlés két különálló javaslatban tárgyalta a székelyek, illetve az oroszok Magyarországon honos népcsoporttá nyilvánításáról szóló állampolgári kezdeményezéseket.

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága eltérő okokból, de egyformán a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) álláspontjára hivatkozva nem javasolja a parlamentnek a két közösség nyilvántartásba vételét.

Hírdetés

A rövid vitákban felszólaló Vejkey Imre (KDNP), Ungár Péter (LMP) és Mesterházy Attila egyetértettek abban, hogy a székelyek a magyar nemzet szerves részei, ugyanakkor honos népcsoporttá nyilvánításuk nem indokolt.

Mesterházy Attila ezt követően azt mondta, az orosz kisebbség megérdemelné a nyilvántartásba vételt. Ezzel nem értett egyet ugyanakkor Ungár Péter, szerinte ezzel egy olyan kaput nyitnának meg, amit később nem tudnának bezárni, ezért egyetértenek a nyilvántartásba vétel elutasításával.

Vejkey Imre zárszavában azt mondta, a hatályos jogszabályok százéves jelenlétet írnak elő, amit az akadémia szakértői véleményében nem állapított meg az orosz közösség esetében.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »