Selyemzsinórt küldtek Kurz kancellárnak

Selyemzsinórt küldtek Kurz kancellárnak

A német “köztévé” osztrák ügyekben jártas “humoristája” kiadta a politikai kilövési engedélyt Sebastian Kurz kancellárra. Érdemes figyelni rá, ugyanis az Ibiza-botrányt is ő “jelezte előre”.

“Bezzeg Ausztria!” — halljuk a magyar ellenzéktől folyton. Aki megnézte Jan Böhmermann “humorista” vádiratát műsorát, azt gondolná, Ausztria egy banánköztársaság. Nézzük a vádpontokat!

 

 

Böhmermann – gettotext.com

Már az Ibiza-botrány is krimibe illő ügy volt. Egy magát orosz oligarcha unokahúgának kiadó szőke modell elcsavarta a Szabadságpárt (FPÖ) akkori vezetőinek fejét, így Ibizán egy villában kötöttek ki, ahol laza körülmények között tárgyaltak befektetési lehetőségekről és ezek politikai hozadékáról. A beszélgetésről rejtett kamerás felvétel készült, amit pont az EP-választás előtt szivárogtatott ki a független-objektív német sajtó. Alig egy hónappal korábban Böhmermann egy díjátadón már a videó tartalmát pedzegette, bár célzásait akkor csak kevesen értették.

Az Ibiza-videó első körben elhozta az FPÖ és akkori vezetőjének, HC Strachénak a bukását. Félmillió FPÖ-szavazó vándorolt akkor a bevándorlás ellenes politika folytatását ígérő Kurz Néppártjához (ÖVP), így egy átmeneti időszak után ismét Sebastian Kurz alakíthatott kormányt. A ZDF “szatirikus műsorából” most azt tudhattuk meg, hogy Strache Ibizán vázolt politikai programját Kurz 1:1 megvalósította.

Strache azt kérte az “oligarchanőtől”, hogy vegye meg neki a legolvasottabb bulvárlapot, a Kronen Zeitungot.

 

A riport szerint egy valódi oligarcha soron kívül jutott egy Ringstraße-i palotához és “micsoda véletlen”, nem sokkal később részesedést vásárolt a bulvárlap kiadójában. Kurzék a járvány alatt költségvetési pénzzel kárpótolták a média kieső reklámbevételeit, amiért cserében “együttműködést” vártak. Ezt a sajtóirányítási modellt a kancellár exkluzív interjúkkal és híres-hírhedt “információ menedzsmentjének” finomhangolásával tökéletesítette. A másik véglet: a botrányokról tudósító egyik újságírónő lakásából “eltűnt” a villanyszekrény biztosítéka, egy másik újságíró motorkerékpárjára gondos kezek koszorút helyeztek.

Hírdetés

Kurz a Néppártot is a maga képére formálta. Miután az idősebb politikus generáció hátralépett, a párt színét 2017-ben feketéről türkizre cserélte, a kopott brandhez hozzábiggyesztette az “új” jelzőt és saját nevét, így már az “Új Néppárt — Kurz Listája” néven futnak. Macron francia elnök példáját követve csupa súlytalan politikust, vagy kegyenceit tette a lista befutó helyeire és a kormányába, így tőlük sem kellett tartania.

A parlament Ibiza-vizsgálóbizottságát a néppárti házelnök, Wolfgang Sobotka vezeti.

 

Wolfgang Sobotka – vienna.at/ap/Roland Schlager

A baj csak ott van, hogy ő maga is érintett lehet a Novomatic cég korrupciós hálózatában nagyvonalú támogatásaiban, így a gyanú szerint legalább százezer euró folyt az Alios Mock néhai külügyminiszterről elnevezett, és Sobotka által vezetett intézethez. Sobotka szerint semmi gond ezzel, elvégre a pénzt az intézet fergeteges példányszámú és olvasottságú kiadványában elhelyezett reklámért kapták. Amikor a hóhért akasztották Sobotkát is tanúként hallgatták ki, a vizsgálóbizottságok előtti igazmondási kötelezettség eltörlését kezdeményezte.

A legérzékenyebb ügy az igazságszolgáltatás, ahol a koalíciós partner Zöldek által az európai értékek jegyében és jogállamisági eljárásilag problémamentesen irányított igazságügyi minisztérium irányítása alatt működő államügyészség lefoglalta a néppárti politikusok okos eszközeit. Gernot Blümel, Kurz korábbi kabinetfőnöke és jelenlegi pénzügyminisztere a vizsgálóbizottság előtt 86 alkalommal nem tudott emlékezni dolgokra. Arra sem, hogy volt-e feleségével közösen használt laptopja. Amikor kiderült, hogy az ügyészek házkutatást terveznek irodájában és lakásán, azt kérte, hogy felhívhassa feleségét. Mire az ügyészek kiérkeztek, az asszony kisgyerekük mellett a közös laptopot is “elvitte sétálni”, így azt egy politikai munkatársnak kellett a házkutatást végző ügyészeknek visszahozni. A Néppárt erre az ügyészség átszervezését és a hivatali helyiségek házkutatások alóli mentesítését javasolja.

 

Gernot Blümel – reuters

Kurz és Blümel is “rendszeresen törli” SMS-eit és e-mailjeit, de videó van arról, ahogy a Ballhausplatzon használt egyes adathordozókat az Ibiza-botrány kirobbanása után néhány nappal egy munkatárs álnéven vitt el egy profi iratmegsemmisítő céghez és személyes ellenőrzése mellett háromszor ledaráltatott.

Joggal vetődik fel a kérdés, hogy Kurz miért van útban? Az ok a szeptemberi német választásban kereshető, Berlin nem akar az eurózónában olyan politikusokat, akiket nehéz irányítani. Az ÖVP vezetése ugyanis szoros kapcsolatokat ápol olyan oligarchákkal, akiket Washington Putyin orosz elnök köreihez sorol. Kapcsolatukat jellemzi, hogy Kurz kancellár márciusban szokása szerint fapados járaton az oroszbarátnak tartott ukrán oligarcha, Dmytro Firtasch luxusgépén repült Tel Avivból Bécsbe.

Kiszelly Zoltán – szazadveg.hu

Az sem segített Kurznak, hogy a növekvő migrációs nyomás miatt Mario Draghi olaszkormányfő a Lampedusára érkező migránsok kvóta szerinti szétosztását sürgető javaslatát elsőként az ő kormánya utasította el és a Sputnik V tervezett ausztriai gyártása is szembemegy a központosított brüsszeli vakcinabeszerzéssel.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »