Sejtelmes támadás Irán ellen

Sejtelmes támadás Irán ellen

Sejtelmes támadás Irán ellen Kulcsár Péter2024. 04. 19., p – 11:25

Teherán szerint az iráni légvédelem működésbe lépése okozta a hajnali robbanások zaját, míg az iráni állami média közölte, drónokat semmisítettek meg. Irán nem tervez azonnali válaszcsapást.

Izraeli rakéta csapódott be Iránban – mondta két amerikai tisztviselő az amerikai CBS tévétársaságnak. Egy iráni tisztviselő azonban a Reuters hírügynökségnek cáfolta az értesülést, míg az iráni állami média péntek hajnalban arról számolt be, hogy az iráni erők drónokat semmisítettek meg. A brit The Guardian szerint Izrael csütörtökön figyelmeztette az amerikai kormányzatot, hogy erre a következő 24-48 órában sor kerül majd. A CNN úgy tudja, az izraeliek biztosították amerikai kollégáikat arról, hogy Irán nukleáris létesítményeit nem veszik célba. Az iráni állami média azt írja, hogy egy időre több város felett is felfüggesztették a légi járatokat. A hírek szerint az iráni Iszfahán körzetében robbanásokat lehetett hallani, és több tartományban aktiválták a légvédelmi rendszereket. A Reutersnek nyilatkozó iráni tisztviselő szerint azonban az iráni légvédelem működésbe lépése okozta a robbanások zaját, rakétatámadás nem érte az országot. Siavosh Mihandoust, az iráni hadsereg parancsnoka úgy fogalmazott, a légvédelmi rendszerek egy „gyanús tárgyat” céloztak, és az éjszakai incidens nem okozott károkat. Az iráni állami televízió szerint a robbanásokat az okozta, hogy a légvédelem „azonosítatlan mini-drónokra” lőtt.

Hossein Dalirian, az iráni űrügynökség szóvivője leszögezte, nem történt légi támadás Irán határain kívülről sem Iszfahánba, sem az ország más részei felé. Szerinte Izrael három drónt próbált „sikertelen és megalázó kísérlete” során az ország felett irányítani, ám ezeket lelőtték. Egy magas rangú, névtelenséget kérő iráni tisztviselő a Reutersnek azt mondta, Irán nem tervez azonnali megtorlást. „Nem erősítették meg, hogy az incidensnek külső forrása lenne. Külső támadás nem ért minket, a történtek inkább beszivárgásra, és nem támadásra utalnak” – jelentette ki. Egy iráni elemző pénteken az állami tévének azt mondta, a légvédelem által lelőtt mini drónokat Irán belsejéből, „beszivárgók” irányíthatták. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) reggel közleményben megerősítette, hogy iráni nukleáris létesítményekben nem keletkezett kár, és szoros figyelemmel követi a helyzetet.

Hírdetés

Iszfahán stratégiai városnak számít, ahol katonai bázisok találhatók, nukleáris kutatási és fejlesztési központok, és a hadsereg elitegységének, a Forradalmi Gárdának is ott van a támaszpontja. Ebben a városban található az iráni védelmi erők egyik fő légi bázisa, ahol az 1979-es forradalom előtt vásárolt, amerikai gyártmányú Tomcat F-14-esek is vannak. Iszfahán tartomány számos iráni nukleáris létesítménynek ad otthont, köztük a natanzi atomkutató-központnak. Az izraeli hadsereg eközben közölte, a légvédelmi szirénák, melyek kora reggel Izraelben szólaltak meg, hamis riasztást jeleztek. Az izraeli kormány péntek délelőttig nem adott ki hivatalos nyilatkozatot azzal kapcsolatban, hogy valóban ők lennének felelősek az Iránt célzó csapásokért. Ugyanakkor a különböző izraeli politikusok X-en már utalgattak a támadásra. „Jó reggelt kedves izraeli emberek. Egy olyan reggel, amelyen büszkén emeljük fel a fejünket. Izrael egy erős és erős ország. Szerezzük vissza az elrettentés erejét” – írta Revital Gotliv, az izraeli parlament egyik képviselője, minden bizonnyal a csapásokra reagálva.

A szíriai állami hírügynökség eközben közölte, Izrael egy péntek hajnali rakétatámadás során Szíria légvédelmi állásait vette célba az ország déli részén, anyagi veszteségeket okozva. Az izraeli hadsereg a CNN megkeresésére annyit reagált, nem kommentálja a külföldi médiában megjelent híreket. Később az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, nagy-britanniai székhelyű aktivistahálózat is arról számolt be, hogy izraeli támadás egy radarállomást vett célba Szuveida és Deraa tartomány között.

Ebrahim Raiszi iráni elnök kedden kijelentette, hogy országa az érdekeit sértő legkisebb akcióra is „súlyos, kiterjedt és fájdalmas válaszlépésekkel” reagálna. Az iráni külügyminiszter-helyettes pedig korábban úgy fogalmazott, Irán „mind ez idáig soha nem használt fegyverekkel, másodpercek alatt” adna választ egy esetleges izraeli támadásra. „Ez alkalommal nem lenne 12 napjuk várni” – jelentette ki Ali Bakeri Káni, ezzel arra utalva, hogy a szombat éjjel Izrael ellen intézett iráni drón- és rakétatámadást a teheráni vezetés Izrael Irán damaszkuszi konzulátusa ellen 12 nappal korábban, április 1-jén elkövetett légicsapásával indokolta.

(Npsz, hvg, Tlx, MTI)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »