Šefčovič: A CoFoE elindította az összeurópai eszmecserét

Šefčovič: A CoFoE elindította az összeurópai eszmecserét

Az Európa jövőjéről szóló konferenciával (CoFoE) megkezdődött egy nagyszabású összeurópai eszmecsere, amely lehetőséget ad az európai polgároknak, hogy elmondják, mit szeretnének javítani az Európai Unión belül – nyilatkozta Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság (EB) intézményközi kapcsolatokért és stratégiai perspektíváért felelős alelnöke.

Šefčovič méltatta a többnyelvű digitális platformon keresztül megvalósuló vitákat is, de szerinte a legértékesebbek az európai állampolgárokkal való közvetlen találkozások. A résztvevőket véletlenszerűen választották ki, mégpedig úgy, hogy a férfiak és nők egyenlő arányban legyenek képviselve, és legalább egyharmaduk 25 évnél fiatalabb legyen.

Ivan Korčok szlovák külügyminiszter a héten az olaszországi Firenzében tartott előadást a CoFoE keretében, az Európai Egyetemi Intézet (EUI) meghívására.

„Az EU nem hibátlan, nem is tökéletes. Ugyanakkor nem tudom elképzelni, hogy Európa alapvető problémáit meg lehetne oldani az EU-n kívülről”

Hírdetés

– hangsúlyozta a tárcavezető. Hozzátette: sok még a megoldatlan probléma, példaként a monetáris unió kiteljesítését, a belső piac kérdését, valamint a migráció kezelését említette.

Az Európa jövőjéről szóló konferencia (CoFoE) hivatalos lezárása és kiértékelése után is folytatódnia kell a polgárokkal elkezdett közvetlen párbeszédnek – jelentette ki Martin Klus külügyi államtitkár a TASR-nek adott interjújában. A konferenciához kötődő szlovákiai akciók közül kiemelte a Mi vagyunk az Európai Unió (My sme Európska únia) projekt keretében szervezett nyári körutat, valamint az Európa jövőjéről szóló párbeszéd népszerűsítését a szlovákiai iskolákban.

A CoFoE 2022 tavaszáig fogadja az észrevételeket és ötleteket, amelyek konkrét, az Európai Unió megreformálását elősegítő ajánlásokká formálódhatnak. A konferencia hivatalos honlapján bárki regisztrálhat, és kifejtheti véleményét vagy észrevételeit az EU működésével kapcsolatban. A polgári panelekben mind a 27 tagállam képviselteti magát. Az egyes panelek résztvevőinek legalább egyharmada 25 évnél fiatalabb.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »