Seehofer Putyinnál – "számunkra ön különleges vendég"

Seehofer Putyinnál – "számunkra ön különleges vendég"

Oroszország Bajorországgal fennálló különleges viszonyát méltatta, és köszönetet mondott az Oroszországgal való kapcsolatok normalizálása érdekében tett erőfeszítéseiért Horst Seehofer bajor miniszterelnöknek Vlagyimir Putyin orosz elnök a Moszkva melletti, novo-ogarjovói elnöki rezidencián tartott szerdai találkozójukon.

"Különleges viszonyunk van Bajorországgal, jelentős mértékűek a kereskedelmi-gazdasági kapcsolataink. Hatalmas felelősségünk van a munkahelyek és a kulturális kapcsolatok fenntartásának terén is. Ismerjük az ön hozzáállását, és azt is, hogy szeretne mindent megtenni az orosz-európai, valamint az orosz-német kapcsolatok normalizálásáért, és mi ezért kétségkívül hálásak vagyunk" – mondta Putyin a találkozón a TASZSZ jelentése szerint.

Seehofer arról beszélt, hogy Bajorország "a saját bőrén érzékeli" a világpolitikai eseményeket, ezen belül a szíriai, ukrajnai fejleményeket, az európai migránsválságot és a bűnözést.

"Meggyőződésünk, hogy ezeket a problémákat csak együttműködve, nem pedig egymással konfliktusban állva tudjuk megoldani" – hangsúlyozta a bajor miniszterelnök, hozzátéve, hogy mindezt a német szövetségi kormánnyal egyetértésben és lehetőség szerint Oroszországgal közösen szeretnék elérni.

Putyin emlékeztetett az Angela Merkel német kancellárral előző nap folytatott telefonbeszélgetésére. "Úgy értettem, hogy támogatja a német és orosz régiók közötti kapcsolatokat" – mondta az orosz elnök.

Hírdetés

"Legfontosabb számunkra, hogy hogy elmélyítsük kapcsolatainkat, elsősorban a gazdaságiakat. De nem csak azokat. Úgy vélem, ki kell terjeszteni a kapcsolatok elmélyítését a kultúrára és a tudományra is" – mondta Seehofer.

Vlagyimir Putyin "nagyon jelentősnek" nevezte Oroszország és Bajorország kapcsolatait, hiszen az orosz-német gazdasági kapcsolatok 20 százaléka a délnémet tartományra esik.

Hozzáfűzte, hogy Oroszországban 1600 bajor részesedéssel működő vállalkozás tevékenykedik a gépgyártásban, az elektronikában és az építőiparban, de számos más területen is. Elmondta továbbá, hogy a német befektetések 50 százaléka Bajorországból érkezik. "Ezért számunkra ön különleges vendég, szívesen látjuk önt" – fordult Putyin Seehoferhez.

A bajor kormányfő kifejezésre juttatta azt a szándékát is, hogy Oroszország és Németország között jobb bizalmi kapcsolat alakuljon ki. "Úgy véljük, hogy ez megkerülhetetlen annak tükrében, ami a világban történik" – mondta.

Seehofer még tárgyalásai előtt, a Moszkvába tartó repülőgépen az Oroszország elleni nyugati szankciók enyhítése mellett szállt síkra "belátható időn belül". A bajor miniszterelnök kétnapos látogatása keretében csütörtökön Gyenyisz Manturov ipari és Alekszej Uljukajev gazdasági miniszterrel, továbbá Szergej Szobjanyin moszkvai polgármesterrel tárgyal.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »