Sebességhatár, büntetések, jogosítványok – fontos változásokat hoz a nyár a közlekedésben

Számos változásra készülhetnek júliustól, illetve augusztustól a szlovákiai autósok. Változik az autópályákon alkalmazott sebességkorlátozás, a jogosítványok rendszere és a közúti kihágásokért járó büntetések is.

Változik az autópályák sebességkorlátozása

Július hatodikától, azaz e hét szerdától változik az autópályák és gyorsforgalmi utak sebességhatára. Innentől, függetlenül attól, hogy az adott útszakasz településen halad át vagy sem,

egységesen 130 km/h lesz a legnagyobb megengedett sebesség.

„Tekintettel arra (…), hogy az autópályákat magasabb sebességre tervezték, nincs ok arra, hogy korlátozzuk a megengedett sebességet aszerint, hogy településen halad át az adott útszakasz vagy sem.” Ha mégis szükséges a korlátozás, azt majd a megfelelő közlekedési jelzésekkel feltüntetik – magyarázta a közlekedési minisztérium a döntést.

Büntetések

Súlyosbodik a vezetés közbeni telefonálásért járó büntetési tétel is, minősített kategóriába kerül, ezzel a maximálisan kiszabható helyszíni bírság százról százötven euróra emelkedik. Ha közigazgatási eljárás keretében kell rendezni a helyzetet,

a maximális kiszabható büntetés háromszáz euró lesz a korábbi kétszáz helyett.

Hírdetés

Különösen súlyos esetben akár a vezetéstől is eltilthatják a vétkes sofőrt.

Szintén szigorodnak a gyorshajtásért kiszabható büntetések. Minősített esetté emelik a sebességhatár extrém megsértését. Lakott területen ötven, azon kívül hatvan kilométerrel túllépve a sebességhatárt a közúti közlekedési szabályok súlyos megsértéséért (porušenia pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom) vonják majd felelősségre a sofőrt.

Ez azt jelenti, hogy csakúgy, mint a mobilozás, a sebességhatár ennyire komoly megsértése is súlyos közlekedési vétségnek minősül. Ezekből 12 hónap alatt legfeljebb hármat „gyűjthet” a sofőr, máskülönben a hatóságok kötelező egészségügyi vagy szellemi alkalmassági vizsgára kötelezhetik, sőt, az is előfordulhat, hogy kiegészítő órákat kell vennie vezetéstechnikából.

Jogosítványok

Néhány héten belül változnak a különböző jogosítványtípusokhoz tartozó korhatárok is. A C (teherautó), illetve CE (kamion-nehézpótkocsi) jogosítvány megszerzéséhez elég a betöltött 18. életév, a korábbi 21 helyett, a D (busz), illetve DE (busz vontatmánnyal) típusú jogosítványhoz pedig 21 év a korábbi 24 helyett.

A szlovák törvények ezzel az Európai Uniós normákhoz alkalmazkodnak majd.

Minimális korlátozás, hogy a 23 évnél fiatalabb, D vagy DE jogosítvánnyal rendelkező sofőrök csak a menetrendszerinti buszközlekedésben és akkor is csak 50 kilométernél nem hosszabb útvonalakon vezethetnek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »