Seat Arona 1.0 TSI FR Limited: Az attraktívabb típusok egyike

Seat Arona 1.0 TSI FR Limited: Az attraktívabb típusok egyike

Volkswagen Taigo/T-Cross, Škoda Kamiq, Seat Arona – ez a VW konszern kínálata a kompakt crossoverek mezőnyében.

(A teljesség kedvéért nagyjából ide sorolható az Audi Q2 is, de az már prémium kategória, annak megfelelő árakkal.) Az említett 4 „civil” modell elképesztően gazdag egyesített portfóliójából ezúttal az Arona egy rangosabb típusát kaptuk meg tesztelésre, 115 lóerős benzinmotorral, automata váltóval és a címben feltüntetett FR Limited szereltségben. 

Alaktan

A Seat kezdettől fogva az úgynevezett mediterrán életérzést hivatott megtestesíteni a konszernen belül, és ez a szabadidő-autóira is érvényes. Ennek megfelelően az Arona eleve dinamikusabb fazonú, mint például a Škoda Kamiq, nem is beszélve a tesztelt típus vizuális többleteiről (fekete műanyag diffúzor, speciális szürke fényezés, piros féknyergek, 18 colos könnyűfém keréktárcsák, rajtuk 215/45-ös gumikkal).

Az ablakok alsó krómkerete egy megfejthetetlen grafikájú emblémában folytatódva vágja ketté a C-oszlopot; szerintem ezt a dizájnelemet nyugodtan mellőzhették volna.

Ezüstösek helyett fekete tetősíneket is szívesebben láttam volna az autón; jobban harmonizálnának a küszöbök betéteivel. Embléma ide, tetősínek amoda, az összbenyomás azonban mindenképpen tükrözi azt a bizonyos mediterrán életérzést: a Seat Arona kategória egyik legdinamikusabb fazonú autója. Méghozzá anélkül, hogy a formatervezők bármiféle excentrikus túlzásokra ragadtatták volna magukat. 

A beltérben

…szintén a speckó különkiadás többletei szúrnak először szemet: sportos elülső ülések integrált feltámlákkal, a középkonzol és a szellőzőnyílások ezüstszürke keretei, a volán, a sebességváltó kar és a biztonsági övek piros varratai. A szereltség értékesebb elemei e szinten a fűthető elülső ülések, a tolatókamera, az adaptív tempomat, a parkolóasszisztens, a többi vezetéstámogató rendszer pedig már alacsonyabb szereltségben is elérhető.

Az Apple Car Play a Android Auto telefontámogatás kábel nélkül is működik, mindkét elülső USB-port adatátvitelre is alkalmas.

A kétzónás légkondi klasszikus pultról vezérelhető, ami óriási pozitívum. A hátsó ülések 2:3 arányban osztottak, középső kartámla nincs. A helykínálat elöl-hátul a kategória átlaga, a koffer viszont királyi méretű: alapon 400, maximumra bővítve 1395 literes, de a hátsó ülések ledöntése után tekintélyes fenékküszöbbel. 

Az országúton

A Seat Arona 2 benzines turbómotorral kapható: tesztautónk erőforrása a kisebbik egyliteres volt. (A másik választási lehetőség: 1.5 TSI, 150 LE.)  Hétgangos automata váltó csatlakozott hozzá, de hatfokozatú manuálissal is kérhető.

A kétkuplungos DSG normál pozícióban egyértelműen takarékosságra törekszik: már viszonylag alacsony fordulatszámon felkapcsol, ami nem mindig optimális a kis háromhengeres számára.

Van viszont sportrezsim, méghozzá automata és kézi módban is: utóbbit a volán mögötti fülekkel választhatjuk. Ezek használata sokkal jobban passzol a motor karakteréhez, természetesen valamivel nagyobb fogyasztás árán. Ha viszont megelégszünk a standard D üzemmóddal, a fogyasztást minden különösebb erőfeszítés nélkül 6 liter alatt tarthatjuk. Ez nekem csak azért nem sikerült, mert többnyire a sportrezsimek valamelyikében használtam a verdát, de így is minimális volt a többlet. Végezetül külön dicséretet érdemel a futómű hangolása: érezhetően sportosabb, feszesebb, mint a Kamiqé. Itt ismét visszaköszön az a bizonyos mediterrán temperamentum.

Hírdetés

ADATLAP

Hengerűrtartalom: 999 cm3

Teljesítmény: 85 kW (115 LE)

Nyomaték: 200 Nm@2500–4000 

Sebességváltó: hétfokozatú DSG automata

Legnagyobb sebesség: 193 km/óra

Gyorsulás 0–100 km/óra: 10,3 s

Gyári átlagfogyasztás: 5,7 l/100 km

Tesztfogyasztás: 6,1 l/100 km

CO2-kibocsátás: 133 g/km

H/Sz/M: 4153x1780x1532 mm

Csomagtér: 400–l

Üzemanyagtartály: 40 l

A modellcsalád induló ára: 20 030 €

A tesztelt típus induló akciós ára: 23 070 €


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »