Schulz már régóta nem számol Magyarországgal

Az Európai Parlament szociáldemokrata elnöke egy vasárnapi német lapinterjúban úgy vélte, a referendummal a magyar miniszterelnök meg akarja szilárdítani hatalmát.

A német politikus kiemelte, hogy Orbán Viktor a hatalma megerősítéséért “játékot űz az EU egyik alapelvéből: megkérdőjelezi az európai törvényalkotás jogszerűségét”, holott abban Magyarország is részt vett.

 

Magyarországnak az uniós elosztási képlet alapján csupán mintegy 2000 menekültet kellene befogadnia. “Veszélyes játék erről népszavazást tartani” – mondta Martin Schulz.

 

“Célzottan félelmet gerjeszt”

 

Arra a kérdésre, hogy mivel lehet magyarázni a menekültekkel szemben Közép- és Kelet-Európában mutatkozó erős fenntartásokat, az EP elnöke azt mondta, hogy Orbán Viktor “teljes nyíltsággal kultúrkampfról és egy kulturális forradalomról beszél”, és egyenlőségjel kerül a menekültek iránti szolidaritás és az “állítólagosan akadálytalan és ellenőrizetlen bevándorlás” közé, aminek révén “célzottan félelmet gerjesztenek”. Ez egy teljesen másmilyen koncepció, mint a szolidáris és nyitott Európa eszméje – mondta az EP elnöke.

 

Hírdetés

Fotó: youtube.com

 

Már régóta nem számol Magyarországgal

 

Mint mondta, már régóta nem számol Magyarországgal, de reménykeltőnek tartja a cseh és a szlovák miniszterelnök javaslatait a rugalmas szolidaritásról. Martin Schulz kiemelte, hogy “mégiscsak előrelépés”, ha ezek az országok egy menekültkontingens önkéntes befogadásával, személyzettel, pénzzel, technikai segítséggel hozzájárulnak a terhek viseléséhez.

 

Hangsúlyozta, hogy, ugyan lehet ragaszkodni “radikális álláspontokhoz” és lehet folytatni ideológiai vitát alapelvekről, de ennek az árát a menekültek fizetnék meg, ezért inkább tárgyalni kell “minden javaslatról, amely előre visz minket”.

 

mti

Nyitókép: sigmalive.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »