Scholz keresztülviszi: Jöhet a kínai óriás a hambrugi kikötőbe

Scholz keresztülviszi: Jöhet a kínai óriás a hambrugi kikötőbe

Németország, ha csökkentett részesedésben, de zöld utat fogni adni a kínai Cosco logisztikai nagyvállalat akvizíciójának. A Reuters jelentése szerint a hamburgi kikötő három terminálját birtokló HHLA vállalat 24,9 százalékos részesedése kerül a Cosco kezébe. A hír azért érdekes, mert ez hasonló bírálatokat válthat ki az Egyesült Államokból, mint egykor az Északi Áramlat 2 megépítése.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az USA évek óta próbálja leválasztani Európát a kínai technológiáról (pl. Huawei-ügy), kisebbrészt az európai piac miatt, nagyobbrészt azért, mert Kína az USA globális kihívója. Közben viszont tucatnyi másik kikötő áll sorban a kínai kereskedelemhez való hozzáférésért.

Hírdetés

A Reuters szerint a német gazdasági minisztérium és a külügyminisztérium (mindkettő a Zöldek vezetése alatt áll) mindent elkövetett a megállapodás elkaszálásáért, de Olaf Scholz (szocdem) kancellárnak vélhetően sikerül keresztülvinni akaratát, és meglesz az akvizícióhoz szükséges engedély. A 25 százalék alatti részesedés egyfajta vészmegoldás az ügylet megvalósulása érdekében: kisebb beleszólást engedne a kínaiaknak a kikötő ügymenetébe.

Scholz kitartása nem véletlen, egykor Hamburg polgármestere volt.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »