Schmidt Máriáék hívták meg a szélsőjobbos meleg aktivistát

Schmidt Máriáék hívták meg a szélsőjobbos meleg aktivistát

Milo Yiannopoulos, az amerikai szélsőjobboldalon ismertté vált aktivista meghívását egy hivatalos V4-es rendezvényre nem a magyar kormány intézte, a külügy csupán támogatója az eseménynek.

A vitatott meghívottak miatt a nemzetközi hírekbe is bekerülő konferenciát ténylegesen Schmidt Mária közalapítványa szervezi, a botrány után a konferencia előadóinak listáját is ők tüntették el – értesült az Index.

Korábban nemzetközi hullámokat kavart a hír, miszerint a visegrádi csoport soros elnökségét ellátó magyar kormány az Európa Jövője című, januári nemzetközi konferenciára kiemelt előadónak hívta meg Milo Yiannopoulost, az amerikai új szélsőjobboldal (alt-right) ismert figuráját. Csakhogy Yiannopoulos hónapokkal ezelőtt még a tengerentúlon is vállalhatatlan lett, miután napvilágra került egy videó, amin arról beszél, hogy a fiatal fiúk és az idősebb férfiak szexuális kapcsolatának sok pozitív hozadéka is van.

A botrány kettétörte karrierjét, könyvének kiadója szerződést bontott vele, ő maga pedig felmondott Breibart szélsőjobboldali portálnál.

A Milo meghívásában rejlő ellentmondást azóta a szervezők is érzékelhették. Ahogy az Index megírta, Yiannopoulos és a többi meghívott előadó neve hirtelen eltűnt a konferencia weboldaláról.

Hírdetés

http://mno.hu/

A portálnak név nélkül nyilatkozó külügyminisztériumi források azonban határozottan azt állították: fogalmuk sem volt sem Yiannopoulos, sem több más, vitatott szélsőjobboldali figura meghívásáról, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) ugyanis csupán támogatója a rendezvénynek. A nemzetközi meghívottakat is kiválasztó szervező a Schmidt Mária főigazgatósága alatt működő Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKTTK) volt, mely egyébként azóta sem nyilatkozott az ügyben. A nem a V4-es országok kormányaihoz kötődő, nemzetközi „értelmiségi″ előadók kiválasztását a KKTTK intézte. Ez egyébként nem meglepő, ugyanis a V4-es magyar elnökség korábbi eseményeinek  – egy októberi beszélgetésnek és két őszi konferenciának – a rendezésével ugyanúgy Schmidtéket bízták meg.

„Ez valóban egy V4-rendezvény, de a szervezéshez semmi közünk, azt Schmidt Máriáék csinálják. Konkrétan szerintem a miniszternek fogalma sem volt arról, hogy ez a Milo nevű fickó a világon van. Most a honlapról lekerült a program, de ehhez sincs semmi közünk, ezt is Máriáék kezelik ” – kommentálta egy magas rangú KKM-es tisztviselő az elmúlt napok történéseit. A konferencia hivatalos weboldalának, az europajovojev4.eu-nak az impresszumában valóban az szerepel, hogy az a KKTTK honlapja, felelős kiadója pedig annak főigazgatója, azaz Schmidt. 

A szervezők Yiannopoulos meghívásakor figyelmen kívül hagyták a régiós viszonyokat is. Különösen azt nehéz elképzelni, hogy a lengyel nagykövet vagy a lengyel kormány bármelyik képviselője szívesen mutatkozna Yiannopoulos társaságában. A meleg szélsőjobbos provokátor-aktivista ugyanis nem csak a Fidesz által vallott konzervatív értékekkel áll szemben, de még inkább Orbán Viktor legfontosabb régiós szövetségesének, a Varsóban kormányzó, a lengyel katolikus egyházra erőteljesen támaszkodó Jog és Igazságosságnak (PiS) a filozófiájával és stílusával – írja az Index.

Ebbe a konzervatív közegbe kellett volna belesimítani egy magát imádkozó apácának fotosoppoló meleg szélsőjobboldali aktivistát, aki apácás Facebook-bejegyzéséhez azt is hozzáteszi: „Csak két dolgot szoktam csinálni térden állva. Boldog karácsonyt, emberek!”

Szombaton arról írtunk, hogy Németországból is „neves” vendég érkezik az eseményre.

http://mno.hu/


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »