Schmidt Mária: Felborult az európai erőegyensúly

Schmidt Mária: Felborult az európai erőegyensúly

A Terror Háza Múzeum igazgatója szerint Angela Merkel német vezetés alatt akarná egyesíteni Európát. A napokban megjelent publicisztikájában Schmidt Mária a németek e törekvésének előzményeiről is írt.

Az írásról és a német politikai helyzetről Schmidt Mária a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában elmondta, amikor a német egység megszületett 1870-1871-ben, az akkori világ vezető politikusai, főként a britek nagyon jól látták, hogy ez mindent megváltoztat Európában. Az erőviszonyok átrendeződnek – véli Schmidt Mária.

Németország azzal, hogy egyesült és a Német Császárság létrejött, azzal elkezdte keresni helyét az európai hatalmak között. Ez a hely egy kettősségből fakadt, hiszen nehezen volt a németek számára ez megállapítható. Németország egyszerre túl nagy és túl kicsi. Túl nagy ahhoz, hogy ne legyenek Európát irányító ambíciói. Túl kicsi ahhoz, hogy egyszerre Európát el tudja foglalni és helyt tudjon állni a világ olyan erőivel szemben, amelyek ezt nem akarják – fogalmazott az igazgató.

Hírdetés

Az angolok Európai Unióból való távozásával felborult az erőegyensúly. Németország elérkezettnek látja az időt, hogy saját irányítása alá vegye az EU-t. Angela Merkel saját emberét akarja az Európai Bizottság elnöki pozíciójába ültetni, minden területen és intézménybe igyekszik német politikusokat ültetni – fejtette ki Schmidt Mária.

Nem látom azt az erőt, ami ezzel szembe tudna menni – tette hozzá.

A német kancellár érdekében áll, hogy befolyásolja az európai unió vezetőit – hangzott el a felvetés a műsorban. Az igazgató szerint nem csak gazdasági érdekek állnak e mögött a törekvés mögött. A legfontosabb az, hogy példát statuáljon és megbüntesse Orbán Viktort azért, mert szembe ment vele migráció és kötelező kvóta kérdésében is.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »