Schiffer: Orbán ne itthon legyen bátor, hanem Brüsszelben

Schiffer András, az LMP volt társelnöke, korábbi országgyűlési képviselője a Népszabadságnak adott interjúban kifejtette, hogy miért nem fog elmenni október 2-án szavazni. Szerinte a népszavazási kezdeményezés erkölcstelen és szükségtelen, a Habony-művek trükkje, a Fidesznek nincs más sztorija, ezért elemi érdeke, hogy 2018-ig másról se beszéljenek az emberek.

A Népszabadság kérdésére Schiffer András kijelentette, hogy nem megy el október 2-án szavazni, tartva a társelnöksége alatt kialakított LMP-s álláspontot, amely szerint nem vesznek részt a népszavazási kampányban, „de aki el akar menni, az csak nemmel tud válaszolni a kérdésre”.

Schiffer szerint arról van szó, hogy amennyiben a krízist belobbantó meghívóleveleket egyes magországok nemzeti hatáskörben bocsátották ki, a válságnak nem létezhet olyan megoldása, amelyből kihagyják a nemzeti parlamenteket.

„A népszavazási kezdeményezés azonban erkölcstelen és szükségtelen. A kormányzati propaganda, amely csúcsra jár adóforintokból, önmagában lopás, ráadásul gyűlöletkeltő, ami hihetetlen felelőtlenség egy globális krízis közepén.”

– mondta a Népszabadságnak az LMP volt társelnöke.

Schiffernek azzal kapcsolatban is vannak aggályai, hogy a kérdés, a kényszerbetelepítés fogalma mennyire értelmezhető jogilag. Emellett emlékeztetett rá, hogy a kormány jogorvoslati eljárást indított a kvótáról az Európai Bíróságon, amit az LMP is támogatott.

„De a legfontosabb: ha a Fidesznek szűk parlamenti többsége lenne és rosszul állna a közvélemény-kutatásokban, akkor a politikai indokát érteném annak, hogy a miniszterelnök meg kívánja támasztania a hátát Brüsszelben. Csakhogy mindenki pontosan tudja: ha van egy ember az Európai Tanácsban, aki mögött robosztus mind a törvényhozási, mind pedig a társadalmi támogatás a hazájában, az Orbán Viktor. Ráadásul Orbán nem csak a kormánypártokra támaszkodhat: az összes, parlamenti frakcióval rendelkező párt elutasítja a kötelező menekültkvótát, pontosabban a nemzeti hatáskör megkerülését”

Hírdetés

– mondta Schiffer. Hozzátette: a tanácsban Orbánnak vétójoga van. „Miért nem alkalmazta?” -tette fel a kérdést.

Schiffer kijelentette: Orbán Viktor

„ne itthon legyen bátor, ráadásul sok milliárd forintért, hanem Brüsszelben”.

A korábbi országgyűlési képviselő szerint, amit a Fidesz-propaganda állít, hogy újabb felhatalmazásra van szüksége, „egyszerűen nem igaz”.

„A Habony-művek az év elején azért fundálta ki a népszavazási trükköt, mert úgy látta, hogy kezd kifulladni a migrációs téma, más sztorija a Fidesznek nincsen, ezért elemi érdekük, hogy 2018-ig másról se beszéljünk. Ehhez én nem szeretnék asszisztálni. Menjenek a fenébe! Amúgy, ha már állampolgári részvétellel akarjuk megvédeni a nemzeti szuverenitást, rendeljen el a kormány népszavazást Paks2 ügyében”

– vélekedett Schiffer Népszabadságnak.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »