Schiffer: belpolitikai válság van

„Azért az viszonylag ritka, hogy amikor egy kormánynak alkotmányozó többsége van a parlamentben, és rendíthetetlennek tűnő támogatottsága a közvélemény-kutatások alapján, akkor belpolitikai válság alakuljon ki. Márpedig most abban van Magyarország, egy belpolitikai válságban” – értékelte az elmúlt időszak történéseit Schiffer András ügyvéd, korábbi országgyűlési képviselő az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában.

Schiffer a köztársasági elnök lemondása kapcsán úgy fogalmazott, hogy alapvetően sajnálja a dolgot, mert miközben „mindannyiunk retinájába beégtek a narancsszínű fülbevalók, és úgy volt elkönyvelve, hogy ő Orbán bábja lesz”, hamar kiderült Novákról, hogy ennek ellenére vannak önálló ambíciói is.

A volt országgyűlési képviselő szerint Novák Katalin súlyos hibát követett el azzal, hogy nem állt ki a botrány kirobbanását követő napokban, és nem indokolta meg, hogy miért adott kegyelmet a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének. Schiffer szerint, ha ez megtörtént volna, függetlenül attól, hogy a közvélemény mit gondol a döntéséről, nem kellett volna távoznia.

Hírdetés

Schiffer András szerint nem csupán a „saját bőre mentésének érdekében” lett volna fontos elárulnia, hogy „mi járt az elnök asszony fejében” a kegyelmi kérvény teljesítésekor, hanem, mert ezzel az elnöki hivatal tekintélyét is megvédhette volna.

Az egykori politikus egyébként nem hisz abban, hogy Novák bukása után Orbán Viktor egy konszenzusos személyt fog jelölni megüresedett a posztra, mert a kétharmados parlamenti többséggel a háta mögött a most kialakult válsághelyzet ellenére sincs szüksége ilyen gesztusokra a miniszterelnöknek.

Azt ugyanakkor megérti, hogy a közelgő európai parlamenti választás előtt több ellenzéki párt is úgy döntött, hogy saját államfőjelöltet nevez meg. Schiffer szerint erre azért van szükség, mert ezen keresztül még egy kis párt is kompetenciát, kormányzóképességet tud mutatni, valamint azt, hogy vannak körülötte olyan személyek, akik, „szemben az orbáni logikával, túl tudnak nyúlni a politikai tömbökön”.

Szerinte a Párbeszéd által javasolt Kaltenbach Jenő, az LMP által támogatott Hack Péter vagy a Mi Hazánk által felvetett Csath Magdolna mind ilyen személyek lehetnének.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »