Schiffer az új Vona

Schiffer az új Vona

„Tessék mondani, a szerb határra emelt szögesdrót, mennyiben fog különbözni a palesztinokat gettóba záró izraeli faltól?” – tette fel a kérdést Schiffer András az LMP társelnöke közösségi oldalán. Ezzel pedig az ökopolitikus egy hét alatt másodjára került szembe az izraeli nagykövetséggel, ami azért a nyári uborkaszezon előtt szép teljesítmény. Úgy nézz ki, hogy miközben falak épülnek, aközben betemetik a lövészárkokat.

Most egy pillanatra tegyük azt félre, hogy az LMP szerint a déli kerítés a genfi konvencióba ütközik, embertelen és a többi, ezzel kapcsolatban lehet és kell is érdemi, szakmai vitákat lefolytatni. A lényeg az, hogy Schiffer a szerinte embertelen, a genfi konvencióba ütköző műtárgyat összehasonlította a demokratikusnak tartott Izrael betonfalával.

A zsidó állam budapesti nagykövetsége ezt a felvétést nem is hagyta annyiban és szintén a közösségi oldalán megjelentett egy közleményt, amely szerint: „a mai napon a közösségi médiában bejegyzés jelent meg az izraeli biztonsági kerítésről, amely a 2000-es évek közepén épült. Határozottan visszautasítjuk az erre vonatkozó helytelen utalásokat. Szeretnék bemutatni ismételten az okokat, amelyek miatt Izrael a biztonsági kerítés megépítésére kényszerült.”

Hírdetés

Ezután, az izraeli diplomáciai képviselet kifejtette, hogy a biztonsági kerítésnek egyetlen célja van: „kívül tartani a palesztin terroristákat, és ezzel megmenteni az izraeli polgárok életét, legyenek akár zsidók, akár arabok.” Az Ilan Mor által irányított intézmény szerint „a kerítés a terror útjába állított olyan akadály, amely hozzájárul a térség nyugalmának helyreállításához, és növeli a béke elérésének esélyeit.” „Izrael mindent megtesz annak érdekében, hogy ne okozzon nehézségeket, kényelmetlenségeket és ne zavarja meg normális napi életvitelüket a palesztinoknak. Ez nem gettó.” – zárul a bejegyzés. Én azt nem tudom, hogy a „Közel-Kelet egyetlen demokráciája” tartott nemzeti konzultációt a bevándorlásról és a terrorizmusról: „Ha, Izraelbe jössz, akkor nem lehetsz palesztin terrorista!” – feliratú óriásplakátokkal vagy sem, de ez mindegy is.

Schiffer nem most először került szembe az izraeli nagykövetséggel. Hétfőn arról beszélt, hogy „furcsán vette ki magát”, hogy egy külföldi állam képviselője „bábáskodott” a holokauszt-tantárgy bejelentésekor, egyértelműen Ilan Morra, Magyarország izraeli nagykövetére utalva. Egyúttal arról kérdezte a kormányt, hogy milyen lépést tesz a nagykövet megnyilvánulásaival kapcsolatban, aki Schiffer szavai szerint megsértette Magyarország emlékezetpolitikájának szuverenitását. A baloldali politikus külön kiemelte, hogy a kötelező Holokauszt-tantárgy „ráadásul” egy tel-avivi egyetem két professzorának a bevonásával lesz kidolgozva. Az LMP társelnöke éppen a közelmúltban mondta el a budapesti Parlamentben azt is, hogy nagymamája haláltáborba lett hurcolva. Ennek ellenére a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen bevezetett kötelező holokauszt-tantárgy eltörlését kérte. Egyes hozzászólások szerint a baloldali politikus antiszemita, ami azért erősen torz kijelentés, tekintve, hogy mások szerint ezt származása is kizárja. Ilyen az, amikor egy XXI. századi politikus kilép a lövészárokból, elölről és hátulról is lövéseket kap.

Vona Gábor mostanában azt szokta mondani, hogy Magyarországon két XXI. századi parlamenti párt létezik, az egyik a sajátja, a másik az LMP. A Jobbik elnöke kongresszusi beszédjében elmondta, hogy tisztábban van azzal, hogy mindenhonnan tüzelni fognak rá, mégis előbújik a lövészárokból és érdemi párbeszédet kezdeményez a másik oldallal. A nemzeti radikális párt éppen egy éve szervezett béketüntetést a Gázai övezetben lezajló népirtásnak nevezett állami agresszió ellen, ahol Vona Gábor is felszólalt. A Jobbik EP-képviselői szorgalmazták az Unió és a zsidó állam közötti társulási egyezmény felfüggesztését.

Zsuppán András a valasz.hu oldalán szépen összeszedte, hogy mi a különbség a magyar-szerb határon és az Izraelben emelt fal között, szerinte a gázai fal olyan embereket tart távol Izraeltől, akiknek a szüleit, nagyszüleit a mai Izrael területéről űzték el hetven évvel ezelőtt. Ezzel szemben a déli határra érkező migránsoknak semmi köze nem volt eddig Európához és Magyarországhoz. A gázai fal teljes mértékben körülzár egy Budapestnél kisebb földdarabot, ténylegesen gettóba zárva 1,8 millió embert. Ezek az emberek semmilyen irányba nem tudják elhagyni a börtönüket. A szerb-magyar határzár nem zár gettóba senkit. Izrael nemcsak körülkerítette Gázát, hanem időnként le is bombázza.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »