Schetyna: védeni kell az európai határokat

Az uniós külügyminiszterek egyetértenek abban, hogy védeni kell az európai határokat, a bevándorlókat az Európai Unión kívül kell regisztrálni – így értelmezte szombat délután a külügyminiszterek luxembourgi informális tanácskozásának eredményét Grzegorz Schetyna, a lengyel külügyi tárca vezetője.

Hírdetés

A lengyel külügyminisztérium honlapján szombat este közölt sajtóanyag szerint Schetyna úgy értékelte: a legközelebbi hetek „kritikusak lesznek” a migrációs válság kezelése szempontjából, mivel olyan döntéseket kell hozni, amelyek „meghatározzák a következő hónapok valóságát”. A lengyel miniszter úgy látja, az erre vonatkozó konkrét lépéseket az uniós kormányfőknek kell meghozniuk a szeptember 14-i uniós belügyminiszteri találkozót követően.
   
Az EU-n belül szolidárisan kell kezelni a migrációs válságot, „de nagyon nyíltan kell beszélni a helyzet okozta nagy fenyegetésekről és kihívásokról is” – véli. Hangsúlyozta: a migránsokat „az EU-n kívül kellene regisztrálni és továbbirányítani”, ehhez „még jobb koordinálásra, a belügyminiszterek még nagyobb együttműködésére van szükség”, valamint az európai határok védelmére létrehozott Frontex ügynökségnek a nagyobb mértékű részvételére is.
   
A magyarországi bevándorlási hullámról beszélve Schetyna úgy értékelte: szemmel láthatóan Európa teljesen új helyzetben találta magát, a fenyegetés nem egy országot, hanem az egész EU-t érinti, ezért az összes uniós tagállamnak együtt kell működnie, és döntenie kell.
   
A lengyel külügyminiszter az összes uniós ország előtt álló nagy kihívásnak nevezte a már az unió területére lépett bevándorlók elosztását.
   
Ezt megelőzően Ewa Kopacz kormányfő a menekültekkel kapcsolatos válságstáb szombati varsói ülése után közölte: Lengyelország logisztikailag kész a júniusi uniós kormányfői csúcstalálkozó után vállalt kötelezettség teljesítésére, amelynek értelmében befogad kétezer menekültet, bár kikötötte: nem hagy jóvá olyan intézkedést, „amely veszélyeztetné életünket, az ország és az emberek gazdasági és szociális biztonságát”.
   
A lengyel bevándorlási hivatal vezetője, Rafal Rogala, szombaton közölte: Lengyelország a válságtervek különféle változataival rendelkezik a migránsok nagyobb hullámának esetére.
   
Schetyna szombaton arról is tájékoztatott, hogy a visegrádi négyek külügyminiszterei, valamint a luxemburgi és a német külügyi tárca vezetője pénteken Prágában tárgyalnak a migrációs válságról.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »