Schadl: nagyon szupi tengerparti lakást venni Spanyolországban

Schadl: nagyon szupi tengerparti lakást venni Spanyolországban

Ingatlanokba (is) fektették a százmilliókat Schadl Györgyék. Az elmúlt években mintegy húsz lakás, ház, nyaraló, üzlethelyiség tulajdonosa lett a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és felesége, mintegy 775 millió forint értékben. Ez a Schadlt és a korábbi államtitkárt, Völner Pált érintő bűnügyügy nyomozati aktáiból derül ki: szaktanácsadó összegezte a vagyoni helyzetüket. Az ingatlanokat a nyomozás során zár alá vették, így azokat bukhatja a házaspár, írja a Blikk.

A Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt nyújtott be vádiratot Schadl és 21 társa – köztük Völner – ellen. A vádirat szerint a végrehajtói kar első embere jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt adott a politikusnak – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot –, hogy az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását felhasználja az elnök érdekeiért. Az ügyészség Schadlra 10 év, míg Völnerre 8 év börtönbüntetést kért, továbbá 200, illetve 25 millió forint megfizetését indítványozza.

A nyomozás során számba vették azt is, hogy a végrehajtói kar elnöke és felesége 2016 és 2021 között hol és milyen ingatlant vett, valamint – legfőképpen –, hogy mennyiért. Megdöbbentő, 775 milliós összegről van szó, s a húsz ingatlan között spanyolországi apartman is van.

Ráadásul amíg a nyomozati anyagok szerint a La Manga-i, tengerperti lakásért Schadl György 35 millió forintot fizetett, egy hangfelvételen az elnök 70 milliót emleget. A felvételeken Schadl az egyik cimborájával, R.-rel beszélget.

R.: „Merre vagy, doktor úr, ha nem titok? Valami szép országban?”
Schadl: „Lakást átvenni Spanyolországban… Most még az eladó lesz benne, tehát mi még szállodában lakunk most, de akkor legalább elviszi a cuccait…”
R.: „Kíváncsi vagyok, nagyon kíváncsi vagyok.”
Schadl: „Ha jó, akkor rá pár hétre, ha ráérsz, ugyanilyen pár napra kiszaladhatunk.”

Nem sokkal később egy másik beszélgetésben már az élményeiről beszélt a végrehajtói kar elnöke.

R.: „Milyen volt Spanyolország, doktor úr?”
Schadl: „Szupi, minden szupi, kérlek.”

Hírdetés

R.: „Milyen a ház vagy a lakás?”
Schadl: „Az szerintem fasza.”
R.: „Hadd kérdezem már meg, hogy ott, az V. kerben, meg itt a nagyon menő dolgok… meg a XIII. ugyanabban az értékben milyen lakást kapnál? Gondolom a kilátás sem ilyen, ugye?”
Schadl: „Igen, félmillió euróért olyan tengerparti villa van, hogy beszarsz.”
R.: „Arra már te is azt mondod, hogy ellaknál, nemhogy H. ellakna ott?”
Schadl: „Abban igen, félmilliósban ellakna… A miénk vízparti, előtte három medence, két darab jakuzzi, maga a tenger, teniszpálya tartozik hozzá, mélygarázs van, normál körülmények, három szoba, egy fürdő, egy terasz… Kétszázezer euró, hetvenmillió forint… Én mondom, szívesen lennék nyugdíjas La Mangán. Nekem nagyon tetszett.”

Aztán ott van még a 2020-ban 90,5 millió forintért megvett balatoni nyaraló, amelyre alsó hangon 120 milliót kellett még rákölteni, hogy Schadl és felesége igényeinek megfeleljen.

Az elmúlt években történt ingatlanszerzések közül érdemes megemlíteni az erzsébetvárosi vásárlásokat. 2019-ben ugyanis egy napon, egészen pontosan július 1-jén Schadlék több ingatlant tudtak bezsebelni az önkormányzat által meghirdetettekből. Így egy Izabella, egy Király, egy Nefelejcs, egy Garai, két Vörösmarty és egy Dohány utcai lakás került be a portfóliójukba. A licitdíj a vételár tíz százaléka volt, a teljes összeget pedig néhány héten belül rendezték. Összesen mintegy 207,7 millió forintot adtak ki a hét ingatlanért. A Vörösmarty utcai lakásoktól egyébként később megváltak.

A megszerzett lakásokat most elveszítheti Schadl György és neje, hiszen azokat a nyomozás során zár alá vették.

Völner a szintén vádlott Simonkán nevetett

Egy másik lehallgatott beszélgetés során, melyből a 24.hu idéz, Völner azon viccelődött a kampány előkészítésében segédkező munkatársával, hogy Simonka György – szintén korrupciós vádak miatt vád alá helyezett volt fideszes országgyűlési képviselő – meghívta őt Orosházára kampányolni. Völner úgy fogalmaz Simonkáról:

Állítólag nem lesz sajtó, nem akar. Én meg majd megmondom, hogy most éppen nem tartóztatom le.

Ezen aztán jót nevettek a kollégájával. Mindkét politikusra viszonylag súlyos büntetést kért az ügyészség, Simonkára nyolc és fél év, Völnerre nyolc év szabadságvesztést indítványozott a vádhatóság, és végül egyikük sem indulhatott már a 2022. áprilisi választáson.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »