Šaško kompromisszumot ajánlott, a nővérek fizetését nem érinti a konszolidáció

Šaško kompromisszumot ajánlott, a nővérek fizetését nem érinti a konszolidáció

Kamil Šaško (Hlas-SD) egészségügyi miniszter a konszolidáció előtti béremelési feltételeket kínálja az ápolóknak és a mentősöknek, az orvosok fizetésének az eredeti három százalékról 6,4 százalékkal kell emelkednie. Erről a Peter Pellegrini szlovák államfővel folytatott pénteki találkozó után tájékoztatott. Bízik benne, hogy az egészségügyi képviselők elfogadják a feltételeket, és véget vetnek nyomásgyakorlásuknak.

„Ez egy több mint 100 millió eurós béralap-kiegészítő csomag, egyben előre mondom, hogy ez az összeg végleges, túllépni már nem lehet, mert már így is extrém módon beleavatkozik a jövő évi állami költségvetés hiányába” – jelentette ki a miniszter.

Kifejtette, hogy az orvosok fizetésének így átlagosan mintegy 163 euróval kellene emelkednie havonta, míg kérésük 252 euróra irányult.

Hírdetés

Szerinte a kompromisszum egy részében szerepelnie kell annak a kötelezettségvállalásnak is, hogy két éven belül a bérnövekedés feltételei visszaállnak a konszolidáció előtti szintre, ahogy arról az orvosok és a kormány között kötött memorandumban is megállapodtak.

Šaško a nap folyamán találkozik az egészségügyi dolgozók képviselőivel. Kijelentette, hogy a tárgyalások eredményéről tájékoztatni fog. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nagyra értékeli az egészségügyi dolgozók munkáját, és mindig támogatni fogja munka- és bérkörülményeik javítását.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »