Šaško egyelőre nem tett javaslatokat a LOZ-nak

Šaško egyelőre nem tett javaslatokat a LOZ-nak

Kamil Šaško (Hlas-SD) egészségügyi miniszter egyelőre semmilyen kompromisszumos javaslatot nem tett az Orvos Szakszervezetek Szövetsége (LOZ) számára a konszolidációs intézkedésekkel kapcsolatban. Meghallgatta a követelésiket, érveiket, a tárgyalások pedig folytatódni fognak. Ez Peter Visolajský, a LOZ elnöke kijelentéseiből derül ki, amelyeket a miniszterrel folytatott találkozó után tett.

„Ez volt az első találkozó az új miniszterrel. Üdvözöltük őt a funkciójában, felajánlottuk neki a segítségünket a szlovák egészségügy helyzetének javításában, majd megpróbáltuk bemutatni neki azt a nyolc követelésünket, amely a szlovákiai kórházi orvosokat a felmondásaik benyújtásához vezette” – mondta Visolajský. A miniszter elmondta: egyelőre semmilyen javaslatot nem mutatott be az orvosi szakszervezetnek, és nem is ígért semmit.

A LOZ egyúttal megismételte a miniszternek az egészségügyön belüli konszolidációra tett javaslatát. „A minisztérium jövőre 308 millió eurót takaríthat meg anélkül, hogy ez az egészségügyi ellátás minőségének és elérhetőségének a rovására menne” – jegyezte meg.

Visolajský hozzátette: ha nem sikerül megegyezni a kormánnyal, országszerte több mint 3200 kórházi orvos áll készen, hogy felmondja a túlórákat. „A klasszikus felmondások száma a következő napokban derül ki” – tette hozzá.

Hírdetés

A Szlovákiai Mentősök Kamarája a miniszterrel folytatott találkozó után szintén azt közölte, hogy még nem kapott konkrét megoldási javaslatokat. „Mondta, hogy egyelőre nincs neki, természetesen, nincs semmi megtárgyalva, a kormányfővel és a pénzügyminiszter úrral kell találkoznia. Visszajeleznek, hogy mi az eredmény (…) Mi egyértelműen elmondtuk az álláspontunkat: a mentősöket békén kell hagyni” – mondta František Majerský, a kamara elnöke.

A miniszter hétfőn találkozott az orvosok és egészségügyi dolgozók képviselőivel, és bízik benne, hogy sikerül kompromisszumot találniuk a konszolidációs intézkedések kapcsán. A lehetőségekről Ladislav Kamenický (Smer-SD) pénzügyminiszterrel is tárgyalásokat folytat.

Az egészségügyi ágazatban dolgozók visszautasítják a kormány ágazatot érintő konszolidációs intézkedéseit, és felszólították Peter Pellegrini államfőt, hogy ne írja alá a törvénycsomagot. Az államfő az egészségügy képviselőivel folytatott múlt heti megbeszélése után kompromisszumkeresésre szólította fel a kormányt, és ettől tette függővé a vonatkozó törvények aláírását.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »