Šaško bejelentette a véradásról szóló rendelet módosítását

Šaško bejelentette a véradásról szóló rendelet módosítását

Šaško bejelentette a véradásról szóló rendelet módosítását Mészáros Richárd2024. 10. 24., cs – 18:25

Az egészségügyi minisztérium bejelentette, módosítják a véradásról szóló rendeletet.

Hírdetés

Minden véradás alkalmával tesztet végeznének a vérrel terjedő fertőző betegségek kiszűrésére. Nem terveznek azonban változtatást abban, hogy ideiglenesen kizárják a véradásból azokat a férfiakat, akik az elmúlt 12 hónapban férfiakkal létesítettek szexuális kapcsolatot – derül ki Kamil Šaško (Hlas) egészségügyi miniszter csütörtöki, a parlamenti kérdések órája során tett nyilatkozatából. Ondrej Prostredník (PS) parlamenti képviselőnek arra a kérdésére reagált a miniszter, aki azt kérdezte, mikor teremtik meg a feltételeit annak, hogy meleg és biszexuális férfiak is adhassanak vért.

„Az egészségügyi minisztérium a vérrel átvihető fertőző betegségek kiszűrésére szolgáló vizsgálat bevezetését javasolja minden egyes véradáskor. Az új tesztek bevezetése lehetővé teszi majd, hogy módosítsák azokat a kritériumokat, amelyek alapján a valamilyen okból kockázatosnak ítélt véradót ideiglenesen kizárják a véradásból” – közölte a tárca.

Šaško ugyanakkor úgy véli, indokolt, és a közérdeket, valamint a véradásra szoruló páciensek érdekeit szolgálja az a jelenlegi gyakorlat, amely ideiglenesen kizárja a véradásból azokat a férfiakat, akiknek az előző 12 hónapban férfival volt szexuális kapcsolatuk.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »