Sárközi Kálmán Gábor: Most jött el az ideje, hogy XXI.századi formában tollat ragadjak

Az alap indok hogy nap mint nap olvasom a P. Mobil-Mobilmánia konfliktus aktuális sárdobálását vagyis intelligens módon kifejezve a konfrontáció mérlegelés nélküli tálalását. Mindkét oldalon vannak barátaim és olyan is akit ismerek de azt hittem több esze van annál hogy belefolyón ebbe az egészbe. Gondolkodtam honnan is kezdjem és úgy gondoltam feltárom hogyan lett egy jelenleg 45 éves férfi a magyar rock zene rabja.

1985 áprilisára tudom megjelölni a kezdetet. Családi okokból „VIII. kerületi csávóból” „vidéki paraszt lettem”.Akkor még csak a foci volt hobbim vagyis még csak 2 végen égettem a gyertyát. A családom szerint más nem is érdekelt. A költözés közben a Blaha aluljárójában láttam egy látványos koncert plakátot „JUDAS PRIEST”. Sajnos ez a koncert nem volt Magyarországon. A mai napig nem tudom , hogy ez egy befuccsolt buli volt vagy esetleg valamelyik nagy testvérnél (Csehszlovákia vagy Jugoszlávia lehetett esetleg mert Halford állítólag nem volt hajlandó kommunista országban fellépni) volt akkora fesztivál. Mikor Százhalombattára érkeztünk és első nap mentem az iskolába láttam meg a plakátot EDDA MŰVEK koncert 1985. május 26. Mivel egy vékony alacsony kis krapek voltam majdhogynem egy nagyobb ember zsebében de bekeveredtem a koncertre. Nagyon érdekelt hogy mi vár rám. Hát letaglozott. Nemrég vallottam be a páromnak is és egy barátomnak hogy szerintem én alapból „B…” EDDÁS vagyok és leszek mindörökre.

Innentől fogva a rock zene rabja lettem. Jöttek a lemezek és a kazetták sorra. Gyűjtő lettem. 3 évig laktam Csarnoki Antalék mellett akinek az édesanyja a tiszteletbeli nagymamánk volt. Anti akkor a Triton gitárosa volt (Kun Péter késöbbi EDDA gitáros és Tobola Csaba késöbbi Ossian dobos társaságában, sajnos Bárkányi Zsolt nem futotta be ezt a karriert). A probákat a Művház ablakán keresztül hallgattuk.

Dőlt belénk a Heavy Metal. De úgye rivális bandák mindig vannak. Ez volt a Hangyássy László által vezetett Magazin. Ők inkább Hard Rockot játszottak. Ez később úgy alakult hogy a 2 banda inkább egyesült így alakult ki a majdani SING SING alapja. A Triton legenda lett. Ha néha néha összeálltak megörült a város. Óriási bulik voltak. Ma ezt ezrek előtt csinálnák. Egyre nyitottabb szemmel és füllel jártam és gyűjtővé váltam , mind nemzetközi mind a nagy szerelem a magyar rock zene kategóriában.

Nagy hatást gyakorolt rám a néhai Szép István által irányított zenei könyvtár. Már tudom Istvántól milyen hatalmas örökséget kaptam. Rengeteg EDDA bulira mentem de a szakmunkásban már eljárhattam a Fekete Lyukba és a PECSÁ-ba is.

Az egy életforma volt.Ahogy reggelente a tanáraim kérdezték hol voltál megint? A Picsába vagy a Lyukban? Hát elégé sexuális jellegű kérdés volt. Nem tudtam eldönteni hogy most azt kérdezik hogy buzi vagyok e vagyok vagy miért nézzek ki ilyen szarul. Magamban tudtam hogy az a véleményem bekaphatjátok, senki nem szenved attól hogy én ilyen vagyok mert enyém a Rock roll.

Hát a 3 év alatt volt élet rendesen. Dübörgött az EDDA is. A Sing Sing hatalmas erővel nyomta. Istenem mekkora élet volt. A Beatrice egy család volt. Nem volt reklám szájhagyomány útján ment. Te figyusz télapó bulis Rice lesz a Lyukban. Volt hogy elindulta otthonról az öcsém kérdezte hová megyek. Szedte a cuccát és jött velem. A vonaton már gyakran 50-100 ember indult be a bulikra. Feró nagyon felkarolta a magyar rock zenét (ez egy külőn történet).

1991-ben a ruszkikat kibasztuk és jött a zenei rendszerváltás. Hajógyári sziget. Aki számitott mindenki ott volt. A Rice mellett ott volt Frank Zappa is. Ez már lázadás volt.

Az akkori buli fő alapja a Beatrice mellett az Auróra volt. VISZLÁT IVÁN fesztivál. Vigi akkor is egy nagyon szerethető jópofa ember volt. Ültünk a dombon és beszélgettünk. Azt mondtam akkor neki hogy az Auróra és a Hisztéria a nagy kedvenc az úgynevezett punk zenében.

Az akkori Punkot olyan ember ismertette meg velem aki ma már funkyt játszik. művész lett a drága barátom. Ha az akkori formációkat megnézzük hát meglepődnénk. Kik honnan kezdték és hová lettek? És akkor az elementáris lázadás közben jöttek a megszűnt ellehetetlenített legendák sorra.

Hírdetés

Nem tudom miért Piramis kazettát kaptam 1991 karácsonyán. aztán 92-ben már édesanyámmal mentem a Sportcsarnokba Piramisra. Egy barátommal minden Fradi meccsre kimentünk akár otthon akár idegenben akár külföldön. a hulliganizmus 2.alapjai lettünk.

Az első Hypós Feriék legendája volt (Másik történet, ezt szerintem egyszer más mesélje el).Ekkor került a kezembe a P. Mobil 3 kazettája. Letaglózott ez már a lázadás csúcsa volt. Vissza se adtam az embernek akitől kaptam. Szerencsére nem volt gyűjtő csak egy hallgató volt. Egyszer merő baráti gesztusból odaadtam neki a másolt példányokat. Bocs Zoli ezért így 28 év után.

Az élet bevágott elém egy kicsit. Vége volt az iskolai aranyéveknek. Irány a munka. Kezdésnek még rám kellett rakni a kötelet amit le is téptem rendesen. aztán 1993-ban úgy tűnt lezárult a korszak. Hallgató voltam de nem jártam bulira mert családos lettem.

1994-ben katona voltam de 2 nagy bulit kihagytam. A P. Mobil és az Omega újra koncertet adott. Gyűlőltem a rendszert. Megesküdtem ha leszerelek levedlem a báránybőrt.

Részben így is lett. Minden időszakban találtam egy aktuális családi kedvenc zenekart. Sing Sing,Lord pld. A Mobil valahogy egy helyben állt sajnos. Aztán jött a hír hogy szétválnak. Én akkor azt gondoltam azért mert nem tudnak egyről a kettőre jutni vagy nem is akarnak.

A Mobil stagnált de a Tunyogi Rock Band elkezdett dübörögni. Imádtuk őket. Aztán a Tunyó betegsége és problémái ezt lezárta számunkra.

Nélküle nem volt az ami volt, legalábbis nekünk. a Snake Heart állt be a helyükre ( Ez is már legenda ugye Raczkó Balázs,Zoli Vincze és Herr István ?). Rengeteg Mobilt hallgattunk de nem ment valami sajnos ma már tudjuk miért. Mivel nem volt Tunyogi Rock Band (Nem TRB) ezért ha tehettük megnéztük a Mobilt. Tudtuk hogy soha nem lesz az ami volt.

Egy gondolat bánt engem ha Zeffer András valóban lopott csalt vagy hazudott akkor Lóri a szememben a lázadás mítoszával miért nem csapott az asztalra hogy álljon meg a menet.

Tudjuk a Főnök igazságát? Bennem felmerült hogy ő azt gondolja bassza meg a Zeffer a Mobil menjen újra a csúcsra. Biztos vagyok benne hogy ez is járhat a fejében. Nagyon sokat adott ő is és más is a magyar rock zenének.

Zeffer miben lelhet örömöt? Van felette nem kevés vád, túlélt egy betegséget, grandiózus terveket hajt végre időnkénti szemfény festéssel. De milyen áron? Állandóan zenekart épít minden aktuális lemez előtt. Folyamatos életben maradásért harcol úgy tűnik eredményesen.

A Mobil mindig elismert zenekar lesz de szerintem csak úgy ha leszarja a múltat. Illetve amit lehet átad a jövőnek. Imádom a Főnök aktuális múlt mentő terveit. Zseniálisak. Részemről egy rock rajongó nyilvánult meg szerintem intelligens formában. én így érzem. Remélem nem leszek megvetve ezért.

Kifejezem hogy jelenleg a Mobil munkássága tetszik mert ők a múltat ötvözik a jövővel. A Zeffer féle project most a múltból él a jelenben. Soha nem lesz béke de én mindig a magyar rock zene rabja leszek. Köszönöm azoknak aki elolvasnak és intelligens véleményt alkotnak.

facebook


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »