Sargentini-jelentés – Zeman: Csehországnak a saját érdekében el kell utasítania a Magyarország elleni eljárást

Sargentini-jelentés – Zeman: Csehországnak a saját érdekében el kell utasítania a Magyarország elleni eljárást

Csehországnak a saját érdekében el kell utasítania a Magyarország elleni büntetőintézkedéseket az Európai Unióban, mert a közeljövőben őt is valami hasonló érheti – jelentette ki a cseh államfő csütörtök este a Barrandov kereskedelmi televízióban sugárzott interjúban.

“Szolidáris vagyok Magyarországgal, mert csak védekezik a teljes bekebelezés ellen” – fejtette ki Milos Zeman, amikor a riporter az Európai Parlament múlt heti döntéséről kérdezte, amely megindította az uniós alapszerződés 7-es cikke szerinti eljárást a jogállamiság magyarországi helyzetéről készített Sargentini-jelentés alapján.

A cseh köztársasági elnök szerint az Európai Unió Lengyelországra és Szlovákiára is nyomást gyakorol, hogy több területen módosítsák, illetve Brüsszel elképzeléseihez igazítsák politikájukat. Nagy kérdés, hogy ki lesz a következő. “Csehországnak a saját érdekében fel kell lépnie ez ellen, mert máskülönben akár ő is sorra kerülhet” – mutatott rá Milos Zeman.

Hírdetés

A cseh politikus már korábban is bírálta az Európai Parlament Magyarországgal kapcsolatos döntését. Azok a cseh európai parlamenti képviselők, akik megszavazták a Sargentini-jelentést, “bizonyságot szolgáltattak visegrádi szolidaritásuk hiányáról” – vélekedett Zeman a visegrádi négyekre, Csehország mellett Magyarországra, Szlovákiára és Lengyelországra utalva.

A vezető cseh politikusok közül Andrej Babis kormányfő szintén egyértelműen kiállt Magyarország mellett, Jan Hamácek szociáldemokrata bel- és külügyminiszter azonban azt mondta, őt is nyugtalanítja néhány magyarországi jelenség.

Csütörtökön kora este Prágában a magyar nagykövetség épülete előtt néhány százan tüntettek Orbán Viktor kormányának politikája mellett. Néhány csehországi magyar szervezet ugyanakkor közös nyilatkozatban állt ki Magyarország mellett.

MTI


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »