Sargentini jelentés – Csáky Pál a Körképnek: Több néppárti kolléga is igennel fog szavazni

Sargentini jelentés – Csáky Pál a Körképnek: Több néppárti kolléga is igennel fog szavazni

Szerdán szavaz az Európai Parlament a Magyarországgal szembeni esetleges uniós eljárás megindításáról. Amennyiben a holland, zöldpárti Judith Sargentini által elkészített jelentést elfogadják, úgyaz EP ezzel egyetértését fejezi ki azzal kapcsolatban,  hogy Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének. Ez pedig indokolná az alapszerződés hetes cikke szerinti, gyakran atomfegyverként is emlegetett eljárás megindítását.

 

A Körkép.sk Csáky Pál (MKP) néppárti EP-képviselőt kérdezte a jelentés elfogadásának esélyeiről, a szavazás várható eredményéről és annak szélesebb összefüggéseiről. Interjú.

 

Mi a véleménye a jelentés tartalmáról és elkészültének módjáról? Tekintettel főleg arra, hogy helyszíni, azaz magyarországi terepszemle sem előzte azt meg.

 

A jelentés valóban kissé amatőr módon készült, Sargentini asszony nem tapasztalt politikus, magas volt neki ez az asztal. A jelek szerint többféle nyomásnak engedett, s így bekerültek az anyagba olyan elemek is, amelyek egyértelműen nem igazak. Így eklektikussá vált a jelentés – bizony több dialógust érdemelt volna.

 

Mi is az a Sargentini-jelentés? Háttércikkünk.

 

Milyen a hangulat a Néppárton és az EP-n belül? Mi várható Ön szerint és milyen eredmény születik?

 

A jelentést az EP meg fogja szavazni, a vita süketek párbeszéde lesz. Az arány kérdéses: több néppárti kolléga is bejelentette, hogy igennel fog szavazni. Főleg az északiakról és a benelux államok képviselőiről van szó.

 

Hírdetés

A Fidesz komoly erőket mozgatott meg az elmúlt hetekben az EP-képviselők körében, tájékoztatva őket a szavazás előtt a magyar kormányzat álláspontjáról. Önnel is egyeztettek?

 

 Velem nem kellett magyar kormányzati képviselőnek egyeztetnie, mivel gyakorlatilag a Fidesz-klub tagja vagyok, minden tárgyalásukon jelen vagyok. Szerdán eldől, mennyire volt hatékony a magyar kormány stratégiája. de érzésem szerint a legtöbb képviselő álláspontját nem befolyásolta.

 

Kép: archív

 

Hogy látja, hogy fognak szavazni a szlovákiai EP-képviselők illetve a Néppártban tevékenykedők?

 

A szlovákiai képviselők megosztottak, a szocialisták többsége szíve szerint megszavazná a jelentést, de kérdéses, ad-e nekik Fico valamilyen útbaigazítást. Hétfő estéig ilyet nem tett. Az EPP-s kollégák is megosztottak, egyelőre úgy néz ki, hogy én, Nagy József és Anna Záborská fogunk nemmel szavazni.

 

Összefoglalónk a témában: itt

 

Elemzők szerint a jelentés már az EP-kampány elindítását is jelenti Brüsszel részéről. Hogy látja, milyen uniós parlament állhat majd fel 2019-ben és mennyire befolyásolhatják az elmúlt évek bevándorlással kapcsolatos eseményei a jövőbeli parlament összetételét?

 

Én is így látom, elkezdődött a jövő évi EP-választás kampánya, s a stratégiai cél az, hogy szétszabdalják az EPP-t (szerk. meg. a Fideszt vagy az MKP-t is a tagjai között tudó Európai Néppártot), s az elveszítse a legerősebb frakció posztját. Ezt húzza alá a megtárgyalás időzítése is. Az európai politika egyre inkább kezd szétrázódni, komoly átrendeződés is elképzelhető jövő májusban.

 

Király ZsoltNyitókép: cazinrosa.tk

The post Sargentini jelentés – Csáky Pál a Körképnek: Több néppárti kolléga is igennel fog szavazni appeared first on Körkép.sk.


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »