Sárga lámpát kapnak a bevándorlók

Sárga lámpát kapnak a bevándorlók

Az eddigi fél év helyett augusztus 1-jétől két évig kell a minimálbér felét fizetnie havonta a hazánkban élő külföldiek egy részének ahhoz, hogy ingyenes orvosi ellátást kapjanak, ám a kétéves fizetési időszak alatt csupán a sürgősségi ellátásra jogosultak. A napokban életbe lépett törvénymódosítás megnehezíti a hazánkba érkező bevándorlók helyzetét.

Egy új, sárga lámpaszínt vezetett be az OEP a jogviszony-ellenőrző rendszerbe augusztus 1-jétől, amely azt jelzi az ellátóknak, hogy érvényes a taj, de a beteg csupán korlátozott egészségügyi szolgáltatásokra jogosult. A szigorítás főként a hazánkban élő, állandó magyarországi lakcímmel nem rendelkező, nem EU-s állampolgárokat érinti. Azoknak a külföldieknek, akik megállapodást kötöttek az OEP-pel, korábban fél éven át a mindenkori minimálbér felét kellett havonta a járulékokra befizetniük azért, hogy közfinanszírozott sürgősségi ellátást kaphassanak. Ám egy augusztus 1-jén életbe lépett törvényi változás következtében már két évig kell fizetni a havi legalább 55 ezer forintot ahhoz, hogy sürgős esetben térítésmentesen kezeljék őket. A két év türelmi időt követően, ha tovább fizetik a járulékokat, a sürgősségi mellett már egyéb ellátásra is jogosulttá válnak. Ezután sem kerülhetnek fel azonban a transzplantációs listákra, ahogy külföldi gyógykezelésben és bizonyos fogászati ellátásokban sem részesülhettek.

Felvetődik a kérdés, hogy ezzel a lépéssel nem épp a hazánkba érkező migránsokat igyekszik-e kirekeszteni a közfinanszírozott ellátásból a döntéshozó. Az OEP ugyanis arról tájékoztatta lapunkat: nem ők nyújtottak be javaslatot arról, hogy a fél évet két évre változtassák.

Hírdetés

Az egészségbiztosító azt is közölte, tavaly 671 külföldi állampolgár volt jogosult a már említett feltételek alapján az egészségügyi ellátásra. Arra a kérdésre azonban, hogy erre az elmúlt évben mekkora összeget fordítottak, a válaszadási határidő rövidségére hivatkozva nem tudtak felelni.

Eddig négy szín jelezte a kórházaknak, szakellátóknak és rendelőknek, hogy az adott beteg jogosult-e az ellátásra, és milyen a jogviszonya az OEP-pel. A zöld lámpa azt jelenti, hogy minden rendben. Piros jelzés érkezik, ha a tb-szám érvényes, de senki sem fizette a társadalombiztosítási járulékot a beteg számára. Kék lámpa, ha az illető társadalombiztosítási azonosító jele átmenetileg érvénytelen, mert külföldön tartózkodik, és ott van biztosítva. A barna szín pedig azt jelenti: valamilyen egyéb okból érvénytelen a taj. A megállapodást kötött külföldiek esetében két évig barna lámpa jelzi az ellátóknak, hogy csak a sürgősségi ellátásra jogosultak. Ehhez a színskálához csatlakozott most a sárga szín. Az új lámpa a kórházaknak azért is fontos, mert ha probléma van a taj-számmal, az OEP nem mindig fizeti ki az ellátást a kórháznak, azt az intézménynek kell kigazdálkodnia.

Kincses Gyula egykori szakállamtitkár, egészségügyi szakértő a téma kapcsán úgy nyilatkozott lapunknak: valószínűleg a döntéshozók azt nem akarták, hogy az érintetteknek fél év után járjon például egy több millió forintos csípőprotézis-beültetés. Ennek ugyanis külföldön elképesztő költségei vannak, míg nálunk így akár térítésmentesen is hozzájuthatnak a külföldiek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 11.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »