Samuék levelet írtak Matovičnak: Trianon 100. évfordulóján a Beneš-dektrétumok eltörlését kérik

Samuék levelet írtak Matovičnak: Trianon 100. évfordulóján a Beneš-dektrétumok eltörlését kérik

Trianon századik évfordulójához közeledve Fiatal-Bútora János jogász hathatós munkájának köszönhetően a napokban ismét kézzelfoghatóvá vált, hogy a Beneš-dekrétumok nemcsak hogy ma is érvényesek, de továbbra is sújtják a magyarokat.

A témáról itt írtunk bővebben.

Brüsszel: A Beneš-dekrétumok továbbra is érvényesek Szlovákiában (Precedensértékű ítélet született)Hirdetés(x)

Az Új Egység Mozgalom ennek apropóján levelet írt a szlovák miniszterelnöknek, melyben a magyarok számára problémás kérdések rendezését kérik.

Az ÚEM lép, az MKP inkább saját magának lobbizik

„Amíg érvényben vannak a Beneš-dekrétumok, addig nincs egy szinten a szlovák és a magyar nép kapcsolata. Szeretnénk megkérni Önöket a trianoni békediktátum századik évfordulója idején a magyar nemzetrész itt élő tagjait a kollektív bűnösség elvével megbélyegző Beneš-dekrétum eltörlésére”

– fogalmaznak a kormány tagjainak is elküldött levélben, melyben a szlovák állampolgársági törvény mielőbbi újratárgyalását is sürgetik a megbékélés jegyében!

Hírdetés

Hogy mit lép a témában a Nagyszombat-megyében egyébként épp az OĽaNO-val kormányzó MKP, nem tudni. Menyhárt Józsefnek most a legfontosabb, hogy az OĽaNO-nál elérje, hogy feleségét járási hivatalvezetőnek nevezzék ki.

Klus a kettős állampolgárságról

A Körképen szombaton azt is megírtuk, hogy a szlovák külügyminisztérium államtitkára épp a napokban fejtette ki véleményét a kettős állampolgárság ügyében.

Klus szerint amíg Magyarország nem változtat az állampolgársági törvényén, a felvidéki magyarok nem lehetnek kettős állampolgárok

A Magyarország köré szögesdrótnak is beillő mini-Schengenről értekező Martin Klus (SaS) nem kevesebbet állít, mint hogy a magyar állampolgársági törvény nem felel meg a standard európai elveknek, és amíg Magyarország ezen nem változtat, a felvidéki magyarok ne számítsanak arra, hogy szlovák-magyar kettős állampolgárok lehetnek.

Az Új Egység Mozgalom vezetőségének levelét, melyet alább olvashatnak, hétfőn kézbesítik a szlovák miniszterelnöknek és a kormány tagjainak. Samu István kérdésünkre azt is elmondta, hogy személyes tárgyalásra is készülnek a témában a kormánykoalíció tagjaival.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »