Salvini nemzeti összefogást sürget Olaszország megmentésére

Salvini nemzeti összefogást sürget Olaszország megmentésére

A kormány és az ellenzéki pártok közös országmentő bizottságának felállítását javasolta Matteo Salvini, az ellenzéki Liga vezetője vasárnap az újabb olaszországi pénzintézet, a Popolare di Bari bank csődbejelentése után.

Matteo Salvini szerint Olaszország drámai eseményeket él át, az elsüllyedés szélén áll, ezért egy nemzeti mentőbizottság minél előbbi felállítására van szükség. A Liga és a jobboldali koalíció vezetője arra kérte Giuseppe Conte miniszterelnököt és a pártokat, hogy hagyjanak fel egymás támadásával:

Matteo Salvini úgy vélte, a Popolare di Bari csődje miatt az egész Puglia tartományt robbanás fenyegeti, és vele együtt egész Olaszországot. Emlékeztetett, hogy ugyanebben az olaszországi térségben található az egyik legnagyobb európai acélgyár, amelyet a felszámolás vagy több ezer dolgozó elbocsátása fenyeget már hetek óta.

Salvini öt pontos országmentő programot vázolt fel, amelyben a gazdasági fejlődés, a pénzintézetek erősítése az olaszok megtakarításainak védelmével együtt, az infrastruktúra, a közigazgatás és az egészségügy reformja is szerepel. A célok teljesítése után pedig választásokat írnának ki Matteo Salvini elképzelése szerint.

A 70 ezer kisbefektetőt számláló Popolare di Barit, az olasz jegybank pénteken vonta felügyelet alá, mint kiderült a kormánnyal való egyeztetés nélkül. Dél-Olaszország legnagyobb, szövetkezetként működő hitelintézetéről van szó, amely a tavalyi évet több mint 400 millió euró veszteséggel zárta. Olasz sajtóértesülések szerint a bankcsődöt követő kormányülés majdnem pontot tett az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) szeptemberben alakult kormányára. A populista M5S határozott nemet mond a bank állami megmentésére, miközben a miniszterelnök egy új dél-olasz bankpólus felállításával akarja megoldani a helyzetet. A kormánynak a hétfői piacnyitás előtt döntenie kell az esetleges intézkedésekről.

Hírdetés

Elemzők szerint a Conte-kormányt egyre inkább a tehetetlenség uralja. Folyamatosan gyengül a miniszterelnök külső és belső támogatottsága, miközben az Öt Csillag Mozgalom a pártszakadás szélén táncol. A Demokrata Párt nem akar a kormánnyal együtt bukni, de el akarja kerülni az előrehozott választásokat is, amelyek jelenleg a Salvini vezette jobboldalnak kedveznének. Megoldást a Liga politikusa, Salvini egyik legközelebbi tanácsadójának tartott Giancarlo Giorgetti vázolt, aki parlamenti választások helyett Demokrata Párt-Liga együttműködést szorgalmazott, új miniszterelnökkel Mario Draghi-val az Európai Központi Bank volt elnökével.

Belpolitikai fordulatot január 26-án, a közép-olaszországi Emilia-Romagnában és a déli Calabriában sorra kerülő tartományi választások hozhatnak, de a jobboldal esetleges győzelme nem feltétlenül vezet előrehozott választásokhoz. Az Öt Csillag korábbi nyilatkozatai szerint a területi eredményeket nem tartják országos értékűnek. A Liga vasárnap közölt belső felmérései szerint a tavasszal szintén urnákhoz járuló és hagyományosan baloldali Toszkána tartományban, a Liga jelenleg 34-29 arányban megelőzi a Demokrata Pártot. A 2018-as parlamenti választások óta országos politikai erővé nőtt Liga december 21-én, Milánóban tart pártkongresszust, amelyen átalakítja belső szerkezetét.

Ányos Miklós – www.888.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »