Salvini: Lengyelország és Olaszország az új európai tavasz hősei lesznek

Salvini: Lengyelország és Olaszország az új európai tavasz hősei lesznek

Lengyelország és Olaszország az új európai tavasz hősei lesznek, a májusi európai parlamenti (EP) választások után új európai egyensúly megteremtésére törekednek majd – jelentette ki szerdán Varsóban Matteo Salvini.

Az olasz kormányfőhelyettes és belügyminiszter Joachim Brudzinski lengyel belügyminiszter meghívására érkezett Varsóba. A lengyel kollégájával közösen tartott sajtóértekezleten kijelentette: Európában éveken át a francia-német tengely volt túlsúlyban, Varsó és Róma azonban „új európai egyensúly” megteremtésére törekszik. Az „új európai tavasz” során „a valódi európai értékek reneszánsza jön”, „kevesebb lesz a pénzügy, kevesebb a bürokrácia, több a munka és több a családügy, és mindenekelőtt több a biztonság” – fogalmazott.
Az olasz politikus szerint a két ország közös tervet dolgoz ki, mely „friss vérrel, új erővel, új energiával” erősíti meg Európát. Felidézte: a lengyelek többször arról beszéltek, hogy Európának vissza kell térnie identitásához, a zsidó-keresztény gyökereihez. Ezt szerinte Brüsszelben „őrült módon elutasítják, és elutasítják a család értékét is”.
Úgy vélte: az EP-választások után egy olyan európai közösség kezd majd formálódni, mely „más ütemben, más irányba vezet mindnyájunkat, mint a ma a bürokraták által irányított Európa”.
Brudzinski szerint Salvinival egyetértettek abban, hogy Lengyelország és Olaszország semmiképpen sem készül az EU elhagyására. „Akik abban reménykednek, hogy szélsőséges, Európa-ellenes pozícióba szorítanak bennünket, csak annyit mondhatunk: ez lehetetlen vállalkozás” – fűzte hozzá.

Aláhúzta: mindkét ország az EU szerves része, az unió biztonságát és megreformálását óhajtják. „Olyan jellegű reformot akarunk, hogy az EU az állampolgárokhoz álljon közelebb, és kevésbé az elithez” – fejtette ki.

A sajtóértekezleten mindkét politikus kiemelte: megbeszélésük napirendjén szerepelt a migráció kérdésköre is. Brudzinski szerint gondoskodni kell Európa „széles értelemben vett belső és külső” biztonságáról. Rámutatott: mindkét ország az EU határországának számít, e téren hasonló problémáik, hasonló tapasztalataik vannak „a nyilvánvaló különbségek mellett”.

Megerősítette: Lengyelország a migráció kezelésében a helyszíni humanitárius segítségnyújtást, valamint az EU külső határainak védelmét tartja a leghatékonyabb módszernek. Kiemelte az olasz-líbiai együttműködés szerepét az illegális bevándorlás feltartóztatásában.

Hírdetés

Salvini bírálta az Európába érkezett migránsok áthelyezésére összpontosító brüsszeli politikát. Hangsúlyozta: soha nem egyezik be újabb migránsok befogadásába, majd aláhúzta: fel kell gyorsítani a bevándorlók már folyamatban lévő visszatoloncolását Európából.

Salvini szerdán Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel is találkozott, ezt követően a PAP hírügynökségnek elmondta: több fontos, közös ügyet vitattak meg. Megerősítette: szeretné, ha létrejönne egy „lengyel-olasz tengely”.

Salvini és Kaczynski találkozóját szerda délelőtt bírálta a fő lengyel ellenzéki tömörülés, a Polgári Platform (PO), amely szerint az egyeztetés célja „az EU szétverése”.

A PiS „kétségtelenül újabb egzotikus szövetséget épít” – jelentette ki a PO nevében nyilatkozó Mariusz Witczak képviselő. Ebben a vonatkozásban a PiS szövetségesei közé sorolta többek között a „Brexitre készülő” Egyesült Királyságot, a „Putyin-párti Orbán Viktort”, valamint a francia Nemzeti Tömörülés élén álló Marine Le Pent.

A PO egy másik képviselője, Slawomir Nitras szerint a Salvini-Kaczynski-találkozó olyan, mintha a második világháború előtt a lengyel kormány „valamiféle titkos megállapodást kötött volna a Mussolini-kormánnyal”.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »