Salvini kapitány és a Heringek csatája két tartományért – és a kormányért

Salvini kapitány és a Heringek csatája két tartományért – és a kormányért

Matteo Salvini, az olasz Liga párt vezetője szombaton az autóversenyzésből ismert Maranellóban tartja a január 26-i tartományi választások kampányzáró eseményét: az eddig „vörös” Emilia Romagna megszerzésével a jobboldal utat vághat magának az esetleges kormányváltáshoz. Vasárnap a baloldali Heringek mozgalma válaszol Bolognában meghirdetett tömegdemonstrációjával.

Országos választási lázban ég az olasz politika a mintegy 4,5 millió lakosú Emilia Romagna tartományért vívott harc kampányának utolsó napjaiban. A Liga duplázni akar: az október 27-én majdnem hatvan százalékkal megszerzett, addig szintén „vörös” Umbria után ezt a tartományt is el akarja hódítani a baloldaltól. A felmérések egy része az umbriai vereség hatására „felébredt” baloldali Demokrata Párt (PD) enyhe előnyét mutatják, de ha győz is a PD, nem mindegy, hogy mennyivel.

A Matteo Salvini vezette párt választása a térség jelképes helyszínére, a Ferrari-autógyárról ismert Maranellóra esett. A város a „dolgos és győztes” Olaszország szimbóluma, és idézi a labdarúgás után második legnépszerűbb olasz sport sikereit is.

A Ferrariké „az egyetlen piros szín, melyet szeretünk – utalt Salvini a tartományt évtizedek óta irányító olasz baloldalra.

A Liga találkozóját a maranellói Szabadság téren tartják, utalva arra, hogy a párt meg akarja szabadítani a tartományt a baloldaltól.

A kampányzáró demonstráción a tartományi elnökjelölt Lucia Borgonzoni csak másodszereplő lesz, hiszen a jobboldal három hónapos kampányát a „Kapitány”, Matteo Salvini uralta.

Salvini korábban Olaszország és Európa számára is „sorsdöntőnek” nevezte az emiliai választásokat, hangoztatva, hogy a választók most leválthatják a tavaly szeptemberben megalakult Conte-kormányt. A kormányzó PD és Öt Csillag Mozgalom (M5S) kizártnak tartja, hogy az esetleges jobboldali helyhatósági győzelem előrehozott választásokhoz vezethet, elemzők szerint azonban Emilia Romagna politikai „színváltása” nem marad következmények nélkül. A tartomány elvesztése megkérdőjelezheti a PD jövőjét; az egykor Emiliából elindult, de mostanra már a kampányszervezésről is lemondó M5S-t pedig az eltűnés fenyegeti. A Liga jelenleg 12 tartományt vezet, a baloldal hetet, és májustól további hat régióban tartanak választást.

Hírdetés

Salvini első számú ellenfele mostanra az úgynevezett Hering-mozgalom lett, mert a Matteo Santori és barátai elindította alakulat célként tűzte ki a Liga megállítását Emilia Romagnában.

Az első villámakción szorongó ezrekről elnevezett Heringek, kezdeti függetlenségüket fokozatosan feladva, december 14-én Rómában országos megmozdulást tartottak, márciusra pedig saját politikai formációt ígérnek. A civil mozgalom a PD jelöltjét, a távozó tartományi elnök Stefano Bonaccinit támogatja, és pénteki bejelentésük szerint nyitottak a Giuseppe Conte miniszterelnökkel való egyeztetésre is. A mozgalom kiáltványa a Salvini-féle migrációs törvények eltörlését, valamint a gyűlöletkeltő politikai megnyilvánulások betiltását szorgalmazza.

A Liga vezetője viszont azt üzente: „Nem fél a halacskáktól.”

A mozgalom vasárnap Bolognában vonul az utcákra.

A tartományi választások finisét befolyásolja a felsőház mentelmi bizottságának hétfői döntése, hogy támogatja-e vagy sem Salvini mentelmi jogának megvonását. Az ügy az olasz parti őrség Gregoretti nevű hajóját érinti: a volt belügyminiszter tavaly nyáron öt napig nem engedélyezte, hogy a hajóról Olaszországban kiszálljon 131 migráns. Ezért ügyészségi eljárás indult ellene.

A kampány utolsó felvonására az emiliai Bibbianóban kerül sor csütörtökön, ahol Salvini és a Heringek egyszerre lesznek jelen. Bibbiano baloldali polgármestere korrupciós botrányba keveredett, és emiatt vizsgálat folyik ellene.

Január 26-án a majdnem kétmilliós, déli Calabria tartomány is új elnököt választ. Itt teljes csendben zajlik a kampány, mivel biztosnak tűnik a jobboldali jelölt győzelme. Ezért számít még nagyobb tétnek Emilia Romagna megszerzése.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »