Salmond: A brit kormányfő becsapta a skótokat

Salmond: A brit kormányfő becsapta a skótokat

A függetlenedés ellen szavazó skótok becsapásával vádolta meg vasárnap a brit miniszterelnököt a skót kormányfő, a függetlenségpártiak vezetője.

Alex Salmond szerint David Cameron és más londoni politikusok hamisan ígértek az eddiginél szélesebb függetlenséget Skóciának a népszavazási hadjárat utolsó napjaiban arra az esetre, ha az elszakadást ellenzők győznek.

Bár Cameron azt mondta, hogy elkötelezett a skót autonómia kiszélesítése iránt, ahhoz viszont alkotmánymódosításra van szükség Nagy-Britannia többi részére vonatkozóan is. Csakhogy az ellenzékben lévő brit munkáspárt nem támogatja Cameron indítványát, ami hosszadalmas politikai csatározást vetít előre és igencsak a távoli jövőbe tolhatja ki a Skóciának tett ígéretek megvalósulását.

Hírdetés

„Félrevezették, gyakorlatilag becsapták azokat az embereket, akik nemmel szavaztak. Ők azok, akik igazán dühösek” – mondta Salmond.

A skót kormányfő a számára kudarcot jelentő eredmény kihirdetését követően rögvest – már pénteken – bejelentette távozási szándékát az általa vezetett és kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) éléről, közölve, hogy nem akarja újra jelöltetni magát a párt november 13–15-én esedékes éves kongresszusán.

Ez azt is jelenti, hogy más lesz a skót kormányfő, mivel az mindig a kormányzó párt vezére.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »