Saková: 214 millió eurós támogatást kap a nagysurányi akkumulátorgyár

Saková: 214 millió eurós támogatást kap a nagysurányi akkumulátorgyár

Szlovákia beruházási szerződést írt alá az InoBat és a Gotion csoport vállalatainak konzorciumával egy elektromos járművek akkumulátorainak gyártására szolgáló üzem építéséről 1,233 milliárd euró értékben. A nagysurányi GIB EnergyX Slovakia 214 millió euró összegű beruházási támogatást kap az államtól. Ebből 150 millió eurót támogatás formájában, 64 millió eurót pedig jövedelemadó-kedvezmény formájában – jelentette be Denisa Saková (Hlas-SD) gazdasági miniszter a csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A GIB EnergyX, amely a kínai Gotion csoport és a szlovák InoBat vállalat közös vállalkozása, 1311 embert kíván foglalkoztatni 2027-ig.

„A kedvezményezett beruházási tervének célja egy új ipari gyártóüzem létrehozása, amely autókban használatos lítium-vas-foszfát akkumulátorok gyártására összpontosít”

– áll a gazdasági minisztérium által jóváhagyott javaslatban.

Hírdetés

A társaság 2027 januárjára tervezi a gyártás elindítását, és a teljes tervezett kapacitás elérését 2027 júniusára feltételezi. Az itt legyártott akkumulátorok az Európai Unió piacára kerülnek.

„A szerződésnek köszönhetően egy nagy akkumulátorgyártó gigagyár épül meg Szlovákiában. Az akkumulátorokat elektromos autók gyártásánál fogják felhasználni. És aminek még jobban örülök, hogy a társaság egy szlovákiai kutatóközpont létrehozását is megígérte, közvetlenül Nagysurányban”

– mondta Saková.

A cégnek évente hozzávetőlegesen 20 gigawattóra (GWh) kapacitást kellene előállítania, ami a 70 kilowattóra kapacitású akkumulátorok mellett több mint 285 000 akkumulátort jelent az elektromos autók számára. Saková szerint az első próbamintát 2025 szeptemberében kell legyártani. A terv szerint a gyártás 2027 elején indulna, a teljes gyártás 2027 júniusában várható.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »