Sajtómérlegelés: Erdő Péter bíboros lehet Ferenc pápa utódja

Erdő Péter bíboros, Esztergom–budapesti érsek lehet Ferenc pápa utódja a péteri székben – jósolja a nemzetközi sajtó. Róma püspöke pár napja tolószékbe kényszerült erős térdfájdalmai miatt, a sajtó máris a konklávé hangulatát idézi. A francia és olasz napilapok hasábjain elkezdődtek a találgatások, ki a legesélyesebb jelölt, aki Ferenc pápát követően átveszi majd a Pápai Városállam és a világegyház vezetését. Az olasz lapok a Figaróban felröppent cikkre reflektálnak, amely beható elemzés készített a napokban a pápaságra esélyes bíborosokról.

A jóslások szerint a két befutó a konzervatív magyar bíboros Erdő Péter, valamint Matteo Maria Zuppi bíboros, Bologna érseke a Szent Egyed közösség tagja, akit egyházi körökben progresszívként tartanak nyilván.

Hírdetés

A sajtó szerint a pápaesélyesek között szerepel a továbbiakban Luis Antonio Tagle bíboros, a Népek Evangelizálása Kongregáció prefektusa, valamint Robert Sarah bíboros, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció nyugalmazott prefektusa.

A 86 éves Bergogliónak az időskor nehézségeivel és meggyengült egészségével kell megbirkóznia, miközben az összetett nemzetközi diplomáciában is helyt kell állnia. A Kínával folytatott diplomácia, az orosz–ukrán háború, a Németországban bombaként fenyegető egyházszakadás, az ingatlanbotrányba bonyolódott Becciu bíboros ügye és számos, szerteágazó feladat terheli a pápa vállát, aki egymás után mondja le apostoli utazásait megromlott fizikai erőnléte miatt. Források: ilmessaggero.it, affaritaliani.it, ilgiornale.it


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »