Sajnálja és aggódik a Mazsihisz

Sajnáljuk, hogy kiléptek, és aggódunk értük – így reagált Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke a hírre, hogy a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) elhagyja a szövetséget.

Az aggódás oka: a MAOIH rendkívül csekély létszámú szervezet. Pedig – tette hozzá lapunknak nyilatkozva Heisler – jó lenne, ha a több százéves tradícióval rendelkező ortodoxia megerősödne Magyarországon.

Deblinger Eduárd, a MAOIH elnökének magyarázata szerint az „orthodox hitközség döntésének hátterében az elmúlt évek során tett több kérésének és javaslatának visszautasítása áll”. Heisler András kérdésünkre közölte, hogy a forráselosztáskor az orthodoxoknak olyan kéréseik, követeléseik voltak, amelyeket a Mazsihisz valóban nem kívánt teljesíteni.

Hírdetés

Lapunk információi szerint a Mazsihisz fontolgatja, hogy úgynevezett reform (más néven: progresszív) zsidó szervezeteket is felvegyen tagjai közé. A reform zsidók elfogadják, hogy nőket is rabbivá avassanak. Két ilyen közösség működik Magyarországon, a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség és a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség.

Heisler András megerősítette, hogy az említett szervezetek levélben megkeresték a Mazsihiszt: egyikük kifejezetten kérte a tagfelvételét, másikuk utalt csatlakozási szándékára. Döntés azonban erről nem született. Egy neológ rabbit és a Mazsihisz egyik alelnökét jelölte ki a szövetség vezetése, ők fognak megbeszéléseket folytatni a reform közösségek képviselőivel. „Egyelőre tehát ott tartunk, hogy próbáljuk felmérni, milyen elképzeléseik vannak, és azok mennyiben találkoznak az általunk képviselt elvekkel” – mondta a Mazsihisz elnöke. De szó sincs a tradícióink elhagyásáról, a Mazsihisz taghitközségei a jövőben is meg kívánják tartani a sokszínű neológia vallási értékeit.

népszava


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »