Sajátos rezsicsökkentés, nincs érdemi válasz a PB-gázpalackok ügyében

Sajátos rezsicsökkentés, nincs érdemi válasz a PB-gázpalackok ügyében

Egyelőre nincs megoldás arra, hogy a kereskedők a hatósági áras PB-gázpalackok helyett egy kisebb tömegű, drágább terméket kezdtek árusítani, kikerülve így a rezsicsökkentést – derült ki az Országgyűlés plenáris ülésén egy ellenzéki kérdésre adott államtitkári válaszból.

Kisebb tömegű gázpalackot vezettek be a kereskedők azután, hogy a kormány hatósági árat vezetett be PB-gázpalackok egyik, 11 és fél kilós fajtájára. A rezsibiztos Németh Szilárd jogszabály-módosítás ígért, de ebből eddig semmi sem valósult meg.

Ezt kérte számon a parlamentben az ellenzéki Berki Sándor. A Párbeszéd képviselője arról beszélt, hogy levelet írt az Energetikai Hivatalnak, amely azt válaszolta a politikusnak, hogy nincs ellátási kötelezettségük, csak akkor tudnak eljárni a trükköző forgalmazókkal szemben, ha az jogszabályváltozás lehetővé tenné azt.

Berki Sándor állítólag két levelet is kapott Palkovics László szakminisztertől ebben a kérdésben, mind a kétszer az állt benne, hogy a 11 és fél kilós palackokra a rezsicsökkentett ár érvényes.

Hírdetés

Csakhogy, nem ez a kérdés – mondta felszólalásában a képviselő, hanem az, hogy miképpen tudják megállítani a kereskedők „trükközését”.

Ezúttal Koncz Zsófia államtitkár válaszolt, aki nem tudta megmondani, lesz-e törvény annak érdekében, hogy lehessen kapni a rezsitámogatott, 11 és fél kilós gázpalackot. Válasza úgy hangzott:

a korábbi válaszomat nem tudom kiegészíteni,

a 11 és fél kilogrammos palackos PB-gáz továbbra is hatósági áras marad. Az államtitkár arra viszont kitért, hogy a kormány 2010 óta 1.000.000 munkahelyet hozott létre és jelentős mértékben leszorította a munkanélküliségi illetve a szegénységi rátát.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »