Saját törvénymódosítását terjeszti a kormány az Alkotmánybíróság elé

Saját törvénymódosítását terjeszti a kormány az Alkotmánybíróság elé

Normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól (Ab) a kormány a saját maga által benyújtott törvénymódosításra, a vádkikényszerítés új intézményét bevezető jogszabályra annak hétfői zárószavazása előtt – írja értesülése nyomán a hvg.hu

A módosításra az uniós pénzekhez történő hozzájutás érdekében kerül sor, előbb viszont a kormány határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, hogy az Ab megvizsgálja azt.

Az Európai Bizottság által elvárt vállalások miatt beterjesztett törvénymódosító lényege, hogy 

ha az ügyészség ejt egy korrupciós ügyet, az érintettek a továbbiakban már nemcsak pótmagánváddal kényszeríthetik ki a bírósági eljárást, hanem bárki kérhet majd jogorvoslatot a bíróságtól.

Hírdetés

Tehát új jogintézményként vállalják a “felülbírálati indítvány” beépítését a törvénybe.

Várhatóan a Parlament kormánypárti többsége megszavazza a módosítócsomagot hétfőn, és fura módon a határozati javaslatot pedig csak később, kedden, holott utóbbi elvileg előzetes normakontroll eljárásnak számít.

Az időrendiség kérdését információira hivatkozva a lap úgy oldja fel, hogy

így egyezett meg a kormány az Európai Bizottsággal: Brüsszelben ragaszkodtak hozzá, hogy nyújtsák be és fogadják el a törvényt a “vádkikényszerítésről”, de azt is elfogadták, hogy a kormánynak vannak jogi aggályai, és emiatt az Alkotmánybírósághoz fordul.

Forrásaik alapján emellett úgy tudják, a kormányzat aggályai főként a hatóság által “ejtett” ügyek későbbi, széles körű nyilvánosságához kapcsolódhatnak. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »