Saját párttársai buktatják meg Orbán politikai szövetségesét?

Rosszul áll a brit miniszterelnök, David Cameron szénája egy bulvárlap szerint.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikai szövetségese, David Cameron bajba került brexit-ellenes kijelentései miatt. A közelmúltban sorozatosan kiállt az Európai Unióban való bennmaradás mellett, a brit miniszterelnök úgy véli, hogy önmagát semmisítené meg az Egyesült Királyság a brexittel. A brit pénzügyminisztérium úgy számol, hogy a kilépés recessziót okozna, ennek folyományaként 820 ezer állás szűnne meg.

Hírdetés

Ez kiakasztotta Cameron párttársait, akik közül több tucat – a Daily Mail brit bulvárlap szerint – bizalmatlansági indítványt is benyújtanának a miniszterelnök ellen. Ez azonban csak az utolsó lépés lenne, előtte a Konzervatív Párt több vezetője is ultimátumot adna Cameronnak: egy adott dátumig kellene távoznia. A kilépést pártoló toryk azért vannak kiakadva, mert fél éve Cameron még elképzelhetőnek tartotta, hogy Nagy-Britannia túlélje a brexitet.

Ahhoz, hogy meg lehessen puccsolni David Cameront, a Konzervatív Párt ötven képviselőjére van szükség – ennyi kérvényt kell benyújtani a pártvezetéshez, több képviselő pedig már meg is írta a maga levelét, a június 23-i népszavazás másnapjára dátumozva.

A miniszterelnök egyébként kedden nemcsak a pártján belüli törésvonalakkal lehetett elfoglalva, ugyanis fogadta Áder János magyar köztársasági elnököt, akivel főként környezetvédelmi téműkról beszélgettek. Erről bővebben itt olvashat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »