Saját pártja ellen megy Szanyi?

Saját pártja ellen megy Szanyi?

Hódmezővásárhelyen időközi polgármester-választást tartanak február 25-én. Habár az ellenzéki pártok egységesen beálltak egy jelölt mögé, aki függetlenként indul a választáson, de mellette és a Fidesz jelöltje mellett egy harmadik, rutinosabb, baloldali politikus is indul. Szanyi Tibor őt támogatja, ezzel azonban szembemegy pártja döntésével. A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában többek között erről, az uniós politikáról, és a német kormányalakításról is kérdezték a szocialisták Európa parlamenti képviselőjét.

Habár az ellenzék minden pártja beállt egy jelölt mögé az időközi hódmezővásárhelyi polgármester-választáson, Szanyi Tibor egy korábbi szocialista képviselőt támogat, ezzel pedig szembemegy pártja döntésével. A politikus azt mondta, nem számít semmiféle retorzióra döntése miatt. A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt is elmondta, hogy azt fogja javasolni az ülésen, hogy ezt a témát tegyék át hétfőre, és egyelőre a választási programmal és a szövetségekkel foglalkozzanak.

Hogy miért nem azt a politikust támogatja, akit a többi társa, azt mondta: baloldali politikust szeretne látni, és egy karakteres baloldali párt képviseletében szeretne megjelenni. Továbbá úgy vélekedett, hogy politikai választási szempontból Hódmezővásárhely nagyon fontos, mert mindig is „fideszes erőd” volt, és az itt történő dolgok bizonyos mértékig országos kihatással vannak. Szanyi Tibor emlékeztetett, az időközi polgármester-választást Almási István sajnálatos halála miatt szükséges megtartani. Hozzátette: a Fidesz jelöltje az eddigi polgármester, Hegedűs Zoltán. Márki-Zay Péterre utalva elmondta, „van ez a függetlennek mutatott jelölt, bár a függetlenséget illetően sokaknak komoly kétségeik lettek”.

Megjegyezte, a politikus ugyanazt mondja mint a Fidesz, és bevallottan  egy mélykeresztény, mélykonzervatív irányban akar politizálni. „Na most két keresztény-konzervatív jelölthöz képest, ha van egy baloldali jelölt, értelemszerűen akkor azt mondja a szívem, a lelkem és az eszem, hogy a baloldali jelöltet kell támogatni” – magyarázta.

Arra a felvetésre, hogy a pártja ezzel nem ért egyet, a politikus úgy reagált: „ez egy kicsit vitatott történet, mert itt egy helyi döntés volt korábban egy másik szituációban”, amit a politikus szerint érdemes lenne felülvizsgálni.

Támogatja Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségét is

A műsorban Szanyi Tibor elmondta, hogy a hétvégi kongresszuson meg fogja szavazni Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségét. „Karácsony Gergőben több baloldaliság van, mint nem kevés párttársamban. Ezt azért így ki merem jelenteni” – fogalmazott  a szocialista politikus.

Továbbá úgy látja, Karácsony Gergely jól lavírozott az eddigi helyzetekben, nagyon megfontolt, igen tehetséges és ígéretes politikus, aki meg tudta tartani saját arcát, fel tudott vállalni egy nagyobb párttal egy szövetségi rendszert, és az sem egy utolsó szempont, hogy felvállalta az MSZP programját is.

Hírdetés

Megjegyezte, a pártnak sikerült olyan programot összeállítani, amilyet korábban még soha. Arról is beszélt, hogy az MSZP-nek a lehető legszélesebb összefogásra van szüksége, tehát Fodor Gábort és a Liberálisokat is várják az összefogásba. A korábban felröppent pletykákat, hogy Fodor Gábort támogatnák Gyöngyösön, eloszlatta, és kijelentette, hogy Orosz Bálint, a helyi MSZP elnök lesz Gyöngyösön a jelöltjük, akit egyébként nagyon támogat.

„Európának egy erős német motorra van szüksége”

A németországi kormánykoalíciós tárgyalásokról úgy vélekedett, tényszerű, hogy Németországban a hagyományos politikai erőket elég nagy csapás érte a legutóbbi választásokon. Hozzátette, mindkét párt történelmük legrosszabb eredményét érte el, és közben megjelentek különböző szélsőséges erők is. „Ki lehet mondani, hogy ez a vesztesek koalíciója, azonban azt látni kell, hogy ez még mindig egy kormányképes koalíció” – tette hozzá.

Megjegyezte, hogy a szocialisták oldaláról borzalmasan nehéz szülés a nagykoalíció. „Azt látom, hogy még nagyon törékeny ez. Nem jó Európának, mert az uniónak egy erős német motorra szüksége van. Meglátjuk, mit mond a párttagság, mert most 450 ezer párttagot kérdeznek meg az elkövetkezendő hetekben. Ha ők is belemennek a nagykoalícióba, akkor négy év lesz” – fogalmazott Szanyi Tibor.

A politikus úgy látja, ez egy bizonyos mértékig a francia-német együttműködés felértékelődését fogja hozni. „A francia-német együttműködés mindig alapvető bázisa volt az unóinak, ez mindenféleképpen fog folytatódni” – vélekedett a politikus.

Emellett úgy gondolja, hogy a magországok, tehát az eurót használó országok létrehozzák a saját közös költségvetésű törekvéseiket, ezenfelül pedig rendbe fognak tenni több dolgot is az unió biztonsága érdekében. Hozzátette, talán lesz menekültpolitikája is az uniónak.

„Hát tényleg azt kel mondjam, adja a teremtő, hogy létrejöjjön ez a kormány, bár be kell látni, nem egy jóízű ez a történet” – fűzte hozzá Szanyi Tibor A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

forrás: Kossuth Rádió 180 perc / hirado.hu

The post Saját pártja ellen megy Szanyi? appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »