Saját otthonát gyújtotta fel a transznemű akármi, hogy aztán gyűlölet-bűncselekménynek állítsa be az egészet

Elképesztő történet látott napvilágot az Amerikai Egyesült Államokban: a Detroithoz közeli, nagyjából 32 ezer lakosú Jackson legismertebb LMBTQ-aktivistája, Nikki Joly több mint egy évvel ezelőtt gyűlölet-bűncselekmény címén tett feljelentést a rendőrségen, miután gyújtogatás következtében leégett az albérlet, amiben addig élt.

Dacára annak, hogy az eset után pár héttel kiderült, hogy a lakást saját maga gyújtotta fel (méghozzá azért, hogy gyűlölet-bűncselekménynek állítsa be az ügyet), csak a napokban indult ellene eljárás.

Az 54 éves transznemű lobbistának ráadásul nemcsak a gyújtogatásért és a hatóságok félrevezetéséért kell felelnie, hanem öt háziállat – két kutya és három macska – megöléséért is. Az állatai ugyanis odavesztek a tűzben.

Pár hónappal az állatgyilkosságokkal egybekötött gyújtogatást megelőzően egyébként éppen Joly volt az, aki megnyitotta Jackson első meleg közösségi centrumát, valamint azt is sikerült elérnie, hogy az USA északi részén fekvő kisvárosban helyi rendeletben tiltsák meg a homoszexuálisok ellen irányuló diszkrimináció minden fajtáját.

A Jolyt ismerők szerint ezek a sikerek kiüresítették azt a harcot, amit a transznemű lobbista az általa vizionált kirekesztés ellen folytatott nap mint nap, ezért egy új botrány reményében saját maga ellen követett el “gyűlölet-bűncselekményt”.

Hírdetés

Lévén a lakás, amit felgyújtott, nem az övé volt, a biztosítási pénzből egy centet sem kapott, viszont meglovagolva az eset utáni közhangulatot, különféle LMBTQ-szervezeteken keresztül 58 ezer dollárt (nagyjából 16 millió forintot) kalapozott össze.

A hatóságok ráadásul először egy helyi férfit vádoltak meg a gyújtogatással, aki korábban azért került a látókörükbe, mert tiltakozott az ellen, hogy a jacksoni pride alatt a város egyik parkjában kirakják a szivárványszínű zászlót.

A bizonyítékok alapján azonban hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a valódi tettes az áldozat szerepében tetszelgő Nikki Joly, aki ellen ugyanakkor csak a napokban, az eset után több mint egy évvel emeltek vádat, tudniillik az ügyész mindig újabb és újabb bizonyítékokat akart a „köztiszteletnek örvendő” transznemű aktivista ellen.

A Joly-ügy kísértetiesen hasonlít a fekete bőrű, homoszexuális amerikai színész, Jussie Smollett “kálváriájához”, aki január végén tett feljelentést, miszerint ismeretlen tettesek rasszista és homofób szidalmak közepette megverték. A nyomozás jelenlegi állása szerint azonban az egészet csak megrendezte, mégpedig azért, hogy Donald Trump amerikai elnök és szimpatizánsai ellen hergelje fel a társadalom erre fogékony részét.

888.hu


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »