Saját légiereje is van az FBI-nak

A Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) saját kis légiereje van, amely videofelvételek készítésére és mobiltelefonok lehallgatására alkalmas – közölte kedden az AP amerikai hírügynökség.

Az AP szerint az FBI-nak legkevesebb 50 repülőgépe van, amelyek április óta több mint 100 küldetést hajtottak végre. A gépeket legkevesebb 11 államban használták, egyebek között olyan városok környékén, mint Houston, Phoenix, Seattle, Chicago, Boston és Minneapolis, valamint Dél-Kaliforniában.

Noha az FBI több fedőcég – például az FVX Research, a KQM Aviation és NBR Aviation – álcája alatt üzemelteti a repülőket, Christopher Allen, a szövetségi nyomozók szóvivője kijelentette, a repülőprogram nem titkos. Az FBI ugyanakkor arra kérte az AP-t, hogy ne fedje fel az álcégek nevét, amit a hírügynökség nem teljesített.

Hírdetés

Az FBI szerint a repülőgépeket kizárólag folyamatban lévő nyomozásoknál alkalmazzák, azok nem alkalmasak metaadatok nagy tömegű és válogatás nélküli gyűjtésére.

Az AP szerint nem jellemző, hogy az FBI bírói felhatalmazást kérjen a videomegfigyeléshez, ám a mobiltelefonok lehallgatása esetében – a hatóságnál alkalmazott új irányelveknek megfelelően – már igen. Polgári jogvédők aggályosnak tartják a szövetségi hatóság által végzett légi megfigyelést, mert álláspontjuk szerint a videofelderítés és a lehallgatás során olyan adatokat is rögzíthetnek, amelyeknek nincs közük az adott nyomozáshoz.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »