Saját lányát moleszálta az egyházi iskola tanára

Saját lányát moleszálta az egyházi iskola tanára

Vádindítványt nyújtott be a nyomozó a helyi egyházi iskola pedagógusa ellen, aki a saját tizenöt éves lányát molesztálta. Ha bebizonyosodik a bűnössége, tizenkét évre börtönbe kerülhet.

A pedagógust, aki négy gyereket nevel feleségével, mindenki példás családapaként, jó keresztényként ismerte a kisvárosban. Ezért sem hitt kezdetben senki a 15 éves lányának, aki először a gyóntatójával majd egy másik pappal osztotta meg a gondját. Rendőrségi információink szerint ők arra intették, hogy bűn volna, ha az apját feljelentené, inkább imádkozzon érte. Végül az iskolában hittant tanító paphoz fordult, aki értesítette az illetékes családügyi hivatalt.

A Don Bosco Egyházi Alapiskola igazgatója, Marta Lazúrová azt mondta lapunknak, semmiről nem tudott, és soha nem gyanakodott volna pont erre a pedagógusra. „A diákjai nagyon kedvelték, úgy tudtam, példás keresztényi életet él. Soha nem volt vele semmi gond, de mielőtt az ügy tavasszal kipattant, már három hete betegszabadságon volt. Ezt megelőzően a családügyi hivatal kért tőlünk véleményt a kislány jelleméről és magaviseletéről, de nem gyanakodtam, azt gondoltam, valami támogatást igényelt a család” – mondta az igazgatónő.

Miután elkezdődött a rendőrségi vizsgálat, a pedagógus, aki nyolc éve tanított az iskolában azzal az indoklással mondott fel, hogy nem akar ártani az intézménynek. Fél évig tartó vizsgálatot követően a férfi ellen vádat emelt a nyomozó, de a részletekről nem tájékoztat a rendőrség. „Tekintettel arra, hogy kényes ügyről van szó, az érintett gyerek és a többi családtag lelki egészségének védelmében a vizsgálat során nem fogunk részleteket elárulni. A történtek felelevenítése és medializálása feleslegesen traumatizálná őket, amit nem akarunk” – mondta Božena Bruchterová, a Nyitrai Kerületri Rendőrkapitányság szóvivője.

Hírdetés

 

Értesüléseink szerint a kislányt az ügy kirobbanásakor kiemelték a családból, de a családügyi hivatal ezzel kapcsolatban nem ad tájékoztatást. Hasonló esetekben ez a standard eljárás, hogy a tettes ne tudja megfélemlíteni és befolyásolni az áldozatot. A vizsgálat során azt is pszichológus szakértők mérik fel, hogy a család többi tagja, ez esetben az anya és a testvérek, mennyire szenvednek a bántalmazott személy szindrómájától, vagyis tartanak-e attól, hogy ha elmondják az igazat, őket is bántalmazni fogja az apa, esetleg hárítanak, és tudomást sem akarnak venni a családban történtekről.

„Mivel erősen vallásos családról van szó, az is fontos szempont lehet, hogy a szégyentől, a társadalmi megbélyegzéstől félnek, és ezért nem mernek beszélni a történtekről. Még valószínűbb, hogy tudomást sem akartak venni róla, mert ellenkező esetben tenniük kellett volna valamit. Ez a passzív védekező mechanizmus nagyon gyakori, de egész életre szóló komoly lelki terhet jelent” – mondja Michal Patarák pszichiáter, aki szerint az apa által elkövetett gyermekmolesztálásról az anya a legtöbb esetben tud és hallgat. „Olyan borzasztó dolog ez, hogy még magának sem meri bevallani, inkább enyhítő körülményeket keres. Félti a házasságát, a család anyagi biztonságát, fél a szégyentől, ezért sokszor nem a gyerek, hanem a férj oldalára áll, mondván: semmi borzasztó nem történt. De ez borzasztó dolog és függetlenül attól, hogy vállalják, vagy takargatják, minden családtag áldozat” – magyarázza a szakember

A nyitrai püspökség, az iskola fenntartója még mindig nem foglalt állást az ügyben. „Amíg nem ítélik el, addig erre a pedagógusra is vonatkozik az ártatlanság vélelme” – mondta Miroslav Lyko, a püspökség szóvivője. A nyitrai püspökségnek nem ez az első pedofilbotránya, 2015-ben az egyházmegye egyik papját három év feltételes börtönbüntetésre és kötelező kezelésre ítélte a járásbíróság, mert egy 11 éves kislányt molesztált. Az elíélt pap nem várta meg, amíg a Vatikán dönt a sorsáról, maga kérte az egyházi szolgálatból való felfüggesztését, azaz a világiasítást.

 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »